ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Κληρώνει σε όποιον πληρώνει…

Του Αϊ- Γιαννιού ανήμερα «κληρώνει» σε πια χέρια θα καταλήξει ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ένα εταιρικό – επενδυτικό σήριαλ με πολλά επεισόδια, πρωταγωνιστές, κομπάρσους, αλλά και… σκηνοθέτες. Αν και μάλλον θα «κληρώσει» ανήμερα ενός άλλου Ιωάννη, του Χρυσοστόμου, στις 27 Ιανουαρίου, μέρα μνήμης επίσης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος (σύμπτωση κι αυτή…).

Το οδοιπορικό του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ είναι μακρύ και πολύ μελάνι έχει χυθεί μέχρι τη σημερινή ημέρα. Μελάνι από ανακοινώσεις, διαρροές, κατευθυνόμενα ρεπορτάζ, ψέματα και αλήθειες, παρασκήνιο και ίντριγκες, παραιτήσεις, αλλαγές και σενάρια καθ΄υπαγόρευση, ονοματολογία, παιχνίδια και σκιές χειραγώγησης μετοχής με αγοραπωλησίες πάνω ή κάτω από το τραπέζι.

Το σκηνικό αυτό, όμως, δείχνει πόσο σημαντική θα είναι η επόμενη ημέρα, καθώς ανάλογα με τα χέρια στα οποία θα καταλήξει τελικά ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα διαμορφωθεί και ο χάρτης των κατασκευών.

Οι διεκδικητές στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση είναι δυο:

1. Η Invesco Finance SA των εφοπλιστών Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου που ελέγχει το 5% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και έχει συμφωνήσει, μέχρι το αργότερο στις 12 Ιανουαρίου, την εξαγορά του 18,3346%, ποσοστό που σήμερα ανήκει στην Pemaonaro Limited, των Αναστασίου και Δημήτρη Καλλιτσάντση, που θα φθάσει περίπου στο 23,3% χωρίς βέβαια τυχόν συμμαχίες που ενδεχομένως έχουν συνάψει με άλλους μετόχους.

2. Η ολλανδική Reggerbogh Invest που ελέγχει άμεσα το 14,17% του μετοχικού κεφαλαίου του κατασκευαστικού ομίλου και διαθέτει το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς του 12,5% που ανήκει στον Λεωνίδα Μπόμπολα και που μπορεί να ασκηθεί έως τον Μάρτιο του 2021. Θεωρητικά ή εν δυνάμει, οι Ολλανδοί θα μπουν στη μάχη της γενικής συνέλευσης έχοντας το 26,22% των δικαιωμάτων ψήφου. Άλλες πηγές λένε ότι οι Ολλανδοί θα έχουν μαζί τους και θεσμικούς επενδυτές εκπροσωπώντας συνολικά το σημαντικότατο ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας το 34%. 

Οι εφοπλιστές έχουν ζητήσει παράταση 20 ημερών και όλα δείχνουν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ότι θα την πάρουν. Άρα, η τελική μάχη θα δοθεί στις 27 Ιανουαρίου. Επίσης, οι εφοπλιστές και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης έκαναν δεκτή την πρόταση των Ολλανδών της Reggerbogh να προεδρεύσει στην έκτακτη αυτή γενική συνέλευση ο δικηγόρος Νίκος Πιμπλής (της δικηγορικής εταιρείας Παπαδημητρίου – Πιμπλής), ως πρόσωπο κοινής αποδοχής, αντί του σημερινού προέδρου της εταιρείας, Γιώργου Προβόπουλου. Μάλιστα, η κίνηση αυτή – όπως λένε άνθρωποι της κατασκευαστικής αγοράς – σημαίνει ότι η πλάστιγγα έχει κλείνει προς τους Ολλανδούς.

Από το στρατόπεδο των εφοπλιστών, πάλι, ακούγεται ότι μαζί τους συμπλέει ο συνάδελφός τους εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης, που διατηρεί εξαιρετική σχέση με τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση και που κατέχει από παλιά το 4,9% των μετοχών του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ και ότι αν προστεθεί, τότε η Invesco Finance συγκεντρώνει 28,2% (μάλιστα μιλούν ότι το ποσοστό αυτό το έχει αυγατίσει ο κ. Διαμαντίδης στο 7,23%, οπότε το τελικό της «σύμπραξης» φτάνει το 31%). Σε αυτά υπάρχει και το σενάριο που θέλει τους εφοπλιστές να προχωρούν σε υποβολή δημόσιας προσφοράς με στόχο την απόκτηση του 51% της εταιρείας.

Πέρα απ΄όλα αυτά, ενδιαφέρον έχει και η πολιτική εμπλοκή άμεση ή έμμεση της κυβέρνησης. Το δικηγορικό γραφείο του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια εκπροσωπεί την ολλανδική Reggenborgh, η οποία παρεμπιπτόντως έχει προτείνει για πρόεδρο του ΔΣ του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ (αν τελικά πέσει στα χέρια της) τον δικηγόρο Γιώργο Μυλωνογιάννη (έχει νομική εταιρεία με τον πρώην υπουργό του Σαμαρά, Θεόδωρο Φορστάκη), νομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και οι εφοπλιστές, Μπάκος και Καϋμενάκης, έχουν ως αρωγό των επιδιώξεών τους, τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα κουβάρι διεκδικητών και σχέσεων, που ακόμα δεν έχει αναδείξει το τελικό νικητή.