EΛΛΑΚΤΩΡ: Παραίτηση Εξάρχου, ανησυχία εργαζομένων και η «πυροσβεστική» επιστολή Ξενόφου

Η ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ

Στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ ξημέρωσε νέα ημέρα μετά την επικράτηση της Reggeborgh στη Γενική Συνέλευση στις 27 Ιανουαρίου 2021 και την ανάληψη της διοίκησης από την ολλανδική εταιρεία. Οι περισσότεροι εκτός από τον Λεωνίδα Μπόμπολα που δεν κρύβει την χαρά του αφού η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, είναι επιφυλακτικοί αν θα είναι (η επόμενη ημέρα) …ηλιόλουστή, συννεφιασμένη, βροχερή ή με… ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Άρης Ξενόφος, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ μέχρι πριν λίγους μήνες, έστειλε πυροσβεστική επιστολή στους υπαλλήλους για να σβήσει τις σπίθες από την αναστάτωση που επικρατεί λόγω της αλλαγής της διοίκησης και των ενδεχόμενων περικοπών ή «αναδιαρθρώσεων» που θα ακολουθήσουν.

Από την άλλη πλευρά,  το δίδυμο των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη, που μέσω της κοινής τους εταιρείας Invesco έχουν εξαγοράσει το 5% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και μέσω δεύτερης εταιρείας, της ναυτηλιακής τους, με την ονομασία Akron Trade And Transport έχουν συμφωνήσει να εξαγοράσουν σταδιακά μέχρι τον Ιούλιο το 20,58% που έχει στην κατοχή της η Pemanoaro των αδερφών Καλλιτσάντση, ακόμη δεν έχουν δώσει τις αποδείξεις της συναλλαγής που ήταν προγραμματισμένη για τις 26 Ιανουαρίου. Μέχρι και το Σάββατο το πρωί 30 Ιανουαρίου 2021 δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ότι έγινε η συναλλαγή αγοράς των 25,6 εκατ. μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από την Akron με πωλητή το νομικό πρόσωπο PEMANOARO LIMITED, των αδελφών Καλλιτσάντση.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι πρώτες κινήσεις της νέας διοίκησης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με δεδομένο ότι η Reggeborgh έχει ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει και διαχειριστικό έλεγχο, που ενδεχομένως θα προκαλέσει αναταράξεις εντός και εκτός ομίλου.

Και μέσα σε όλα αυτά, και ο Λεωνίδας Μπόμπολας να παραμένει με την option, για το δικό του 12,55 % στο χέρι περιμένοντας τους Ολλανδούς να τον αξιοποιήσουν.

Την αλλαγή διοίκησης ακολούθησε η παραίτηση που υπέβαλε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, διευθύνων σύμβουλος στην κατασκευαστική εταιρεία Άκτωρ, θυγατρικής του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Ο κ. Εξάρχου είχε συμμετάσχει σε όλα τα μεγάλα έργα όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, Λιμάνι Πειραιά, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Costa Navarino και άλλα.

Η παραίτησή του, σύμφωνα με τα όσα κυκλοφορούν στον Άκτωρα, έγινε γιατί η κατασκευαστική «στοχοποιήθηκε» από τους Ολλανδούς της Reggeborgh, αν και οι ίδιοι δεν του ζήτησαν να παραιτηθεί, τουλάχιστον μέχρι να συγκροτηθεί σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Όμως, η παραίτησή του γίνεται λίγες εβδομάδες πριν την επανάληψη της προκήρυξης από το ΤΑΙΠΕΔ επανακατάθεσης προσφορών για την Εγνατία Οδό και στην οποία συμμετέχει και ο Άκτωρ, όπως και άλλες μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες αφού ανακλήθηκε απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ επί Αρη Ξενόφου, για αποκλεισμό από την διαδικασία όλων των άλλων εταιρειών εκτός ΓΕΚ Τέρνα.

Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα, ο νέος διευθύνοντας σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Άρης Ξενόφος, ένιωσε την ανάγκη να καθησυχάσει εργαζόμενους και αγορά με μια επιστολή.

Χαρακτηρίζοντάς τους 6.000 εργαζόμενους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ «βασικό πυλώνα της επιτυχίας κάθε οργανισμού», στο κείμενο της επιστολής του παρουσιάζει τόσο τα μεγέθη, όσο και τη φιλοσοφία της ολλανδικής Reggeborgh, για την επόμενη ημέρα της εταιρείας.

Όπως αναφέρει ο νέος επικεφαλής του ομίλου, «οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης μετόχων της 27ης Ιανουαρίου σηματοδοτούν την έναρξη μίας νέας εποχής για τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Αποφάσεις που ανέδειξαν την εμπιστοσύνη των μετόχων στο όραμά μας, να χτίσουμε ένα νέο μέλλον για τον όμιλο. Να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μία οικονομικά υγιή, επιχειρησιακά καινοτόμο, σύγχρονη εταιρεία, επαναφέροντάς τη σε μία σταθερή αναπτυξιακή πορεία, απαλλαγμένη από τα προβλήματα του παρελθόντος».

Χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα τιμητική» την πρόταση που του έγινε να αναλάβει τα ηνία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, εκφράζει την βεβαιότητά του ότι θα καταστήσει, μαζί με τους εργαζόμενους, την εταιρεία «οικονομικά υγιή και επιχειρησιακά καινοτόμο, επαναφέροντάς τη σε μία σταθερή αναπτυξιακή πορεία, απαλλαγμένη από τα προβλήματα του παρελθόντος».

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αγαπητοί συνεργάτες,

Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης μετόχων της 27ης Ιανουαρίου σηματοδοτούν την έναρξη μίας νέας εποχής για τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Αποφάσεις που ανέδειξαν την εμπιστοσύνη των μετόχων στο όραμά μας, να χτίσουμε ένα νέο μέλλον για τον όμιλο. Να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μία οικονομικά υγιή, επιχειρησιακά καινοτόμο, σύγχρονη εταιρεία, επαναφέροντάς τη σε μία σταθερή αναπτυξιακή πορεία, απαλλαγμένη από τα προβλήματα του παρελθόντος.

Η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι ιδιαίτερα τιμητική. Υπό αυτή την ιδιότητα σήμερα, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις για την επόμενη μέρα, αλλά και να εκφράσω με τη σειρά μου και εγώ την εμπιστοσύνη μου στο έργο όλων σας και την αισιοδοξία ότι μαζί μπορούμε να επαναφέρουμε την ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην κορυφή, όπως της αξίζει και όπως αξίζει και σε όλους εσάς.

Θα ήθελα αρχικά να σταθώ στη νέα μετοχική σύνθεση του ομίλου, η οποία ενδυναμώνεται με την παρουσία πλέον της Ολλανδικής Επενδυτικής Εταιρείας Reggeborgh. Η εταιρεία δραστηριοποιείται εδώ και περίπου 30 χρόνια στους κλάδους των υποδομών, της κατασκευής και της ενέργειας, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική, και μετρά σήμερα περισσότερους από 30.000 εργαζομένους και μία συνολική υπό διαχείριση περιουσία άνω των €10 δισ.

Η επιχειρησιακή της φιλοσοφία όλα τα χρόνια της δραστηριοποίησής της βασίζεται στη βαθιά κατανόηση των αγορών στις οποίες επιχειρεί, στην εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και εργαζομένους των επιχειρήσεων στις οποίες επενδύει, στη δημιουργία μακροπρόθεσμης προστιθέμενης αξίας για τους μετόχους και στο σεβασμό στις πολιτιστικές αξίες των χωρών και των εταιρειών στις οποίες συμμετέχει.

Η δεκαετία που διανύουμε θα αποτελέσει μια περίοδο σημαντικών επιχειρηματικών προκλήσεων και δημιουργικών αποφάσεων. Η Κυβερνητική πολιτική για την ενέργεια και το κλίμα – ευθυγραμμισμένη με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης – προσβλέπει στη σημαντική μείωση των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα κατά 56%, καθώς και στην αντίστοιχη βελτίωση του ενεργειακού μας μίγματος, με τις ΑΠΕ να εισφέρουν στην παραγωγή ενέργειας άνω του 30%. Στο χώρο της διαχείρισης αποβλήτων η χώρα μας, υστερεί σημαντικά με το 82% των αποβλήτων και σκουπιδιών να κατευθύνονται προς ταφή, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος της Ευρώπης βρίσκεται κάτω του 25%. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της PWC, η συνολική αξία των μελλοντικών αυτών έργων στις υποδομές, ενέργεια και διαχείριση αποβλήτων θα υπερβεί τα €45 δισ.

Από την πλευρά των χρηματοδοτήσεων, τα χαμηλά επιτόκια, η ανάγκη θετικών αποδόσεων μέσω έργων και επενδύσεων μακρόχρονης πνοής, αλλά και τα σημαντικά κεφάλαια των €70 δισ. περίπου που πρόκειται να εισρεύσουν στην Ελληνική αγορά από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, διαμορφώνουν μια σημαντική προοπτική ανάκαμψης.

Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με πολύχρονη δραστηριότητα στους παραπάνω κλάδους και ένα ανθρώπινο δυναμικό με αδιαμφισβήτητη και αποδεδειγμένη τεχνογνωσία, εμπειρία και δέσμευση, οφείλει να έχει ένα κυρίαρχο ρόλο στη νέα αυτή προοπτική.

Αντιλαμβάνομαι ότι η τελευταία περίοδος υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολη και αναγνωρίζω ότι η διαδικασία ανάκαμψης δεν θα είναι χωρίς δυσκολίες.

Αρχικά όμως πιστεύω σε όλους εσάς, που παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια ο όμιλος, καταφέρατε να τον κρατήσετε ψηλά. Σας καλώ λοιπόν να κάνουμε μαζί μια νέα αρχή. Μία αρχή που θα βασιστεί στην ασφάλεια, την εμπιστοσύνη, τη διαφάνεια, την πίστη στο όραμά μας. Και να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του ομίλου.

Βασικός πυλώνας της επιτυχίας κάθε οργανισμού είναι οι άνθρωποί του, όλοι εσείς. Αν αυτό συνδυαστεί με μία αναδιάρθρωση και ενίσχυση της χρηματοδοτικής δομής του Ομίλου, μια συνεκτική διοικητική πολιτική, που θα αναδεικνύει κρυμμένες δημιουργικές δυνάμεις και θα ενθαρρύνει την συμμετοχή όλων, τότε θα έχουμε δημιουργήσει την κινητήρια δύναμη, ώστε ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ να ανακτήσει εκ νέου τον κυρίαρχο ρόλο που του αρμόζει.

Με εκτίμηση,
Άρης Ξενόφος
Διευθύνων Σύμβουλος»