Ενδείξεις σταθεροποίησης παρουσιάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα Πέμπτη δείχνοντας ότι η ελληνική αγορά μπορεί να διαφοροποιηθεί σε σχέση με τις υπόλοιπες ευερωπαϊκές αγορές, οι οποίες κινούνται πτωτικά. Κι αυτό γιατί εδώ και περίπου 10 χρόνια οι ξένες αγορές καταγράφουν διαδοχικές υψηλές τιμές στην ιστορία τους ενώ η ελληνική αγορά δεν μπορούσε να αντιδράσει λόγω κρίσης. Τον τελευταίο χρόνο το Χρηματιστήριο έχει διαμορφώσει μακροχρόνια ανοδική πορεία η οποία μπορεί να διακοπεί προσωρινά λόγω εκτάκτων καταστάσεων και γεγονότων, ωστόσο επειδή βρίσκεται συγκριτικά με τις άλλες αγορές σε χαμηλά επίπεδα μπορεί να συνεχίσει ανοδικά και να διαφοροποιηθεί.
Ο Γενικός Δείκτης στις 12.00 βρίσκεται στις 810 μονάδες με οριακή μεταβολή -0,04%, αναζητώντας και πάλι κατεύθυνση.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών ειδικά των εταιρειών που ασχολούνται με μεταφορές και τουρισμό υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις καθώς η αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων του κοροναϊού εκτός Κίνας ενίσχυσε τους φόβους για πανδημία, η οποία θα μπορούσε να κάμψει την παγκόσμια ανάπτυξη.
Πολλές εταιρίες blue-chip εξέδωσαν προειδοποιήσεις για την κερδοφορία τους, με την Standard Chartered να σημειώνει βουτιά 3,4% αφού η τράπεζα που επικεντρώνεται στην Ασία ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί βασικός στόχος για τα κέρδη της καθώς η επιδημία επιδεινώνει τις αντιξοότητες στις βασικές της αγορές, την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.
Η μεγαλύτερη στον κόσμο ζυθοποιία, η Anheuser-Busch InBev, σημείωσε πτώση 5,6% αφού προέβλεψε υποτονική ανάπτυξη το 2020 εν μέρει λόγω της επιδημίας.
Κυβερνήσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου κλιμάκωσαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων εκτός Κίνας ξεπέρασε για πρώτη φορά τον αριθμό των νέων ασθενών εντός της ίδιας της χώρας.
Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 σημείωσε πτώση 2,2% στις 10:17 ώρα Ελλάδας και οδεύει προς τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Ιανουάριο του 2016, όταν οι φόβοι για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και η βουτιά στις τιμές του πετρελαίου οδήγησαν τις παγκόσμιες αγορές σε κατακόρυφη περιδίνηση.
Οι μετοχές των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής κατέγραψαν βουτιά 3,3%, υποχωρώντας για έκτη συνεχή συνεδρίαση, καθώς οι μετοχές των αεροπορικών εταιριών και των ξενοδοχειακών ομίλων σημείωσαν πτώση λόγω ανησυχιών για τη ζήτηση.