Ένοχος ο Τηλέμαχος Λαβίδας, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινές κάθειρξης 8 ετών

Ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης έκρινε ένοχο τον επιχειρηματία Τηλέμαχο Λαβίδα γιατί έκανε «χρήση εσωτερικής πληροφόρησης», δηλαδή γνώριζε ευαίσθητες πληροφορίες για εταιρείες και αγόραζε/πουλούσε μετοχές πριν δημοσιοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες. Όταν δημοσιοποιούνταν οι πληροφορίες κέρδιζε από την κίνηση της τιμής μετοχής των εταιρειών που αγόραζε ή πουλούσε.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο κ. Λαβίδας κρίθηκε ένοχος και για τις επτά κατηγορίες που αντιμετώπιζε. H ποινή του κ. Λαβίδα θα ανακοινωθεί στις 17 Απριλίου και μπορεί να φτάσει ως και τα οκτώ χρόνια φυλάκισης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Έλληνας επιχειρηματίας έδωσε ιδιωτικές πληροφορίες για την Ariad Pharmaceuticals στην οποία μέλος του Δ.Σ. ήταν ο πατέρας του Αθανάσιος Λαβίδας. Ο υιός Λαβίδας φέρεται να έδωσε τις πληροφορίες στον Γεώργιο Νίκα που τις χρησιμοποίησε για να κάνει συναλλαγές πριν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην τιμή της μετοχής.

Ως αντάλλαγμα οι αρχές υποστηρίζουν ότι ο Λαβίδας έλαβε μετοχές αξίας 500.000 δολαρίων της Meditterra Inc. από τη σύζυγο του Γιώργου Νίκα.

Ο Τηλέμαχος Λαβίδας είναι υιός του Θανάση Λαβίδα της Lavipharm και ο Γιώργος Νίκας υιός του ιδρυτή της αλλαντοβιομηχανίας Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος έχει αποβιώσει.