Έπεσαν τα ταμπού στη Γερμανία με την ανάδειξη του Κέμεριχ

Ο υποψήφιος του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) στην Θουριγγία Τόμας Κέμεριχ, ο οποίος στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου κατάφερε οριακά την είσοδό του στην Βουλή με 5%, αναδείχθηκε σήμερα Πρωθυπουργός του κρατιδίου, με τις ψήφους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ακόμη και συζητήσεις για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την ‘Αγγελα Μέρκελ.

Η αποδοχή ακόμη και της στήριξης του ακροδεξιού κόμματος για την εκλογή σε οποιοδήποτε θεσμικό αξίωμα αποτελούσε ως τώρα πολιτικό ταμπού για την Γερμανία, το οποίο φαίνεται ότι έσπασε απελευθερώνοντας «χείμαρο» εκατέρωθεν αντιδράσεων. Ενδεικτικά, η εφημερίδα BILD κάνει λόγο για «πολιτικό σεισμό», ενώ η Muenchner Merkur περιγράφει την εξέλιξη ως «τεράστια εκλογική έκρηξη». «Ουδέν σχόλιο, καθώς το θέμα δεν αφορά κυβερνητικές υποθέσεις», ήταν η απάντηση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Ουλρίκε Ντέμερ, η οποία πληροφορήθηκε την εξέλιξη κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών. Η κυρία Ντέμερ δεν απάντησε ούτε εάν η Καγκελάριος σκοπεύει να συγχαρεί τον νεοεκλεγέντα Πρωθυπουργό.

Ο ίδιος ο κ. Κέμεριχ περιορίστηκε μετά την εκλογή του να δηλώσει ότι «το θέμα είναι η Θουριγγία και τώρα αρχίζει η δουλειά», εκφράζοντας τον σεβασμό του για τα νέα του καθήκοντα. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, βουλευτές της Αριστεράς φώναζαν «υποκριτής» και «τσαρλατάνος», για να τους απαντήσει ότι «όσοι τον ψήφισαν, γνωρίζουν ότι είναι εχθρός του εξτρεμισμού».

Για συνέπειες πέρα από την Θουριγγία έκανε λόγο με ανάρτησή του στο Twitter ο σοσιαλδημοκράτης Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς: «Τα γεγονότα στην Θουριγγία αποτελούν σπάσιμο ενός ταμπού στην ιστορία της πολτικής δημοκρατίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Αυτό έχει επίδραση και εκτός Θουριγγίας. Για μας τίθενται πλέον πολύ σοβαρά ζητήματα για την ηγεσία του ομοσπονδιακού CDU, για τα οποία απαιτούμε άμεσα απαντήσεις». Για «ασυγχώρητη υπέρβαση των εσκαμμένων» μεταξύ CDU και FDP και για «πρώτης τάξης σκάνδαλο» έγραψε πριν από λίγο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, με τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Λαρς Κλινγκμπάιλ να μιλά για «το κατώτατο σημείο της μεταπολεμικής ιστορίας της Γερμανίας». Ο επίσης σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας χαρακτήρισε «απολύτως ανεύθυνο» το να δέχεται κανείς να γίνει Πρωθυπουργός με τις ψήφους της ακροδεξιάς και πρόσθεσε ότι «όποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι όλοι οι δημοκράτες πρέπει να στεκόμαστε αποφασιστικά απέναντι στην AfD, δεν έχει διδαχθεί τίποτα από την ιστορία μας».

Από την πλευρά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ο επικεφαλής του CDU στην Θουριγγία Μάικ Μόρινγκ παραδέχθηκε ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα κατά τις δύο πρώτες ψηφοφορίες απείχε και στην τρίτη στήριξε τον υποψήφιο του FDP, ως «υποψήφιο του κέντρου», αλλά απέρριψε οποιαδήποτε ευθύνη για το αποτέλεσμα. «Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τους υποψηφίους άλλων κομμάτων ή για την εκλογική τους συμπεριφορά», δήλωσε, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι ο νέος Πρωθυπουργός πρέπει να καταστήσει σαφές ότι δεν θα συνεργαστεί με την AfD.

Ακόμη και στους κόλπους του FDP, το οποίο δεν έχει ακόμη λάβει επισήμως θέση, η εκλογή του υποψηφίου του με την στήριξη της AfD προκαλεί αντιδράσεις. Το μέλος του Προεδρείου του κόμματος Μαρί-‘Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, δήλωσε ότι εκτιμά προσωπικά τον κ. Κέμεριχ και καταλαβαίνει «την επιθυμία του» να κυβερνήσει το κρατίδιο. «Αλλά το να δεχθεί την υποστήριξη κάποιου όπως ο Μπγιερν Χέκε (σσ. του αρχηγού της AfD στην Θουριγγία, ο οποίος θεωρείται εκ των πλέον ακραίων του κόμματος), το θεωρώ απαράδεκτο. Για μένα ως φιλελεύθερη είναι μια πολύ άσχημη μέρα», πρόσθεσε.

Έντονη ήταν και η αντίδραση των Πρασίνων, με την αρχηγό Αναλένα Μπέρμποκ να ζητά την παραίτηση του νέου Πρωθυπουργού. «Αν δεν παραιτηθεί, τότε το FDP και το CDU θα πρέπει να κλείσουν τις τοπικές οργανώσεις τους στην Θουριγγία», τόνισε και δήλωσε απογοητευμένη από την «ανευθυνότητα» των δύο κομμάτων.

Η Αριστερά (Die Linke), η οποία κέρδισε τις εκλογές στη Θουριγγία και ανέμενε ότι έστω και με δυσκολία θα κατάφερνε να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης, με Πρωθυπουργό και πάλι τον Μπόντο Ράμελο, αντέδρασε ιδιαίτερα έντονα στις εξελίξεις. Η επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος στο τοπικό Κοινοβούλιο Σουζάνε Χένινγκ πέταξε στα πόδια του νέου Πρωθυπουργού μια ανθοδέσμη, για να δεχθεί λίγο αργότερα τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ. «Δεν αξίζουν λουλούδια σε κάποιον που ανέχεται να εκλεγεί με τις ψήφους φασιστών. Ευχαριστούμε την Σουζάνε Χένινγκ που κατέστησε την άποψή της τόσο σαφή. Θα μπορούσε και ο κ. Κέμεριχ να διδαχθεί κάτι από αυτή τη στάση», έγραψε στο Twitter.

Μετά την θύελλα αντιδράσεων, στην Θουριγγία έγινε γνωστό ότι δεν θα γίνει σήμερα η ανακοίνωση των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν την AfD να διεκδικεί ένα από τα υπουργεία. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ερφούρτη.