Επίσκεψη του υφυπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Energean Oil, που έχει ζητήσει κρατική βοήθεια

Η εταιρεία ενδιαφέρεται για την εκμετάλλευση της Υπόγειας Αποθήκη Φυσικού Αερίου, που έχει βγάλει σε διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έδωσε παράταση στην υποβολή προσφορών έως 19 Οκτωβρίου 2020

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Energean Oil στον Κόλπο της Καβάλας. Σύμφωνα με την Energean – μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 20% είναι το αμερικανικό fund Third Point – η επίσκεψη επιβεβαιώνει το σταθερό ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα για τον ρόλο της Energean στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις δραστηριότητες στον Πρίνο.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών ήταν οι εξελίξεις σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες και ιδιαίτερα με το έργο της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου στη Νότια Καβάλα.

Ο κ. Φάνον συνοδευόταν από τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και διπλωματικά στελέχη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στελέχη του υπ. Εξωτερικών. Επισκέφθηκαν το χερσαίο εργοστάσιο επεξεργασίας υδρογονανθράκων «Σίγμα» και ενημερώθηκαν για τον τρόπο εξόρυξης και επεξεργασίας υδρογονανθράκων μέσα στις μοναδικές διεθνώς συνθήκες υψηλότατης περιεκτικότητας σε υδρόθειο.

Σε σχέση με την υπόγεια αποθήκη, το έργο είναι ενταγμένο στα ενεργειακά projects κοινού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση (έργο PCI) και έχει ενδιαφέρον γεωπολιτικό. Η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου θα μπορεί να αποθηκεύει έως 1 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, τα οποία θα διατίθενται στην αγορά σε δύο κύκλους τον χρόνο με παράδοση έως 9 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα. Με την λειτουργία της αποθήκης, η χώρα μας -τονίζει η Energean- θα έχει αποθέματα ασφαλείας για έξι μήνες, συνεχή τροφοδοσία σε περιόδους διακοπής της ροής από τους αγωγούς, καλύτερη διαπραγματευτική θέση έναντι των προμηθευτών της σε φυσικό αέριο, προστασία από τις διακυμάνσεις των τιμών, ενίσχυση του γεωπολιτικού της ρόλου, των επενδύσεων και των προοπτικών συνέχισης της δραστηριότητας στον τομέα των υδρογονανθράκων στον Κόλπο της Καβάλας.

Με άλλα λόγια,  η Energean Oil, που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα ενδέχεται να εμφανιστεί να διεκδικεί την εκμετάλλευση της Υπόγειας Αποθήκη Φυσικού Αερίου, στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο μόλις πρόσφατα έδωσε παράταση για την υποβολή προσφορών στις 19 Οκτωβρίου 2020.

Θυμίζουμε πως Energean Oil έχει ζητήσει την συνδρομή του ελληνικού δημοσίου για να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται το κοίτασμα  στην περιοχή, λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου! 

Συζητήσεις υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας για τη διάσωση Πρίνου-Energean Oil