Επιστολή εργαζομένων σε Χατζηδάκη για Λαυρεντιάδη και Λιπάσματα Καβάλας

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, εκτός από τις εκκρεμείς συντάξεις κληρονόμησε και την υπόθεση Φουρθιώτη.

Επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, αναφορικά με το σίριαλ των Λιπασμάτων Καβάλας, απέστειλε η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος. Αφορμή για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στάθηκε η αγωγή που κατέθεσε ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, κατά της ΟΕΧΒΕ, αξιώνοντας το ποσό των 2 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη.

Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «παράνομες μεθοδεύσεις στο πεδίο εργασιακών σχέσεων με τη διαρκή είδηση παρένθετων εταιριών». Προσθέτει δε ότι σε εξαιρετικά δυσμενή θέση βρίσκονται 133 εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας, καθώς υφίστανται πολύμηνες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία τους, ενώ τους έχει απαγορευτεί μέχρι και η είσοδος στους χώρους της εταιρίας.

Να σημειωθεί πως ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θεωρείται από τους πολιτικούς, οι οποίοι ανήκουν στον κύκλο των βουλευτών επιρροής του Κυριάκου Μητσοτάκη και της αδελφής του Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία είχε στο παρελθόν εξαιρετικές σχέσεις με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη! Οπότε ο υπουργός θα πρέπει οι οποίες του πρωτοβουλίες να μην επηρεαστούν από την παραπάνω σχέση.

Ακολουθεί η επιστολή προς τον κ. Χατζηδάκη.

«Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή –και αφού δεχτείτε τις θερμές ευχές της Ο.Ε.Χ.Β.Ε. για κάθε επιτυχία στο ιδιαίτερα κρίσιμο έργο που αναλαμβάνετε ως Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων– επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για το κορυφαίο ζήτημα του αθέμιτου και καταχρηστικού τρόπου λειτουργίας της Λιπασματοβιομηχανίας Ν. Καρβάλης Καβάλας, συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος, μάλιστα, εσχάτως κατέθεσε αγωγή σε βάρος της Ομοσπονδίας μας και των μελών της Διοίκησής της.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας, επικαλούμενος ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις δραστηριοποιούμενες στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις εικονικές εταιρείες, αξιώνει το πόσο των 2 εκ.€ για ηθική βλάβη δια μέσω του Τύπου καθώς η Ομοσπονδία μέσω Ανακοινώσεων συστηματικά αφενός επισημαίνει την προφανή διασύνδεση, και αφετέρου καταγγέλλει τη νοσηρή αυτή εκδοχή επιχειρηματικότητας (είναι γνωστή η κατάληξη εταιρειών ALAPIS, ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ, ΙΝΤΕΡΚΕΜ, ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ, ΜΠΑΛΗΣ κ.ά., που εξαφανίστηκαν εξυπηρετώντας πρώτα αθέμιτους χρηματιστηριακούς σκοπούς) που υπονομεύει κάθε προσπάθεια διαμόρφωσης ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος και σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων.

Με δεδομένες και τις τοποθετήσεις σας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου υιοθετώντας και την μηνυτήρια αναφορά της ALPHA BANK, καταγγείλατε τις ακολουθούμενες πρακτικές του συγκεκριμένου επιχειρηματία (δημιουργία εικονικών εταιρειών, παράνομες και συμπαικτικές μεθοδεύσεις, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κ.λπ.), ευκόλως μπορείτε να αξιολογήσετε και αντίστοιχες παράνομες μεθοδεύσεις του στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων που συνδέονται (και) με την διαρκή ίδρυση παρένθετων εταιρειών, οι οποίες εμφανίζονται ως διάδοχα επιχειρηματικά σχήματα με αρχικό κεφάλαιο 25.000€ και αναλαμβάνουν έναντι 1,2 εκ.€/χρόνο τη λειτουργία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων με εύλογη μισθωτική αξία ανά έτος να ξεπερνά τα 6,68 εκ.€.

Με αυτή την εξαιρετικά δυσμενή, και διαρκώς κλιμακούμενη πραγματικότητα βρίσκονται αντιμέτωποι οι 133 εργαζόμενοι με σύμβαση αορίστου χρόνου στην εταιρεία ELFE Α.Ε. από το 2015 όταν και ξεκίνησε ο κοινός συνδικαλιστικός αγώνας του Σωματείου Εργαζομένων ELFE και της Ο.Ε.Χ.Β.Ε. (της οποίας ως πρωτοβάθμιο Σωματείο είναι μέλος).

Αφετηρία όλων υπήρξαν οι καταχρηστικές απολύσεις 180 εργαζόμενων μέσω ψευδομηνύσεων (που κατέπεσαν στα δικαστήρια με τους εργαζόμενους να δικαιώνονται πανηγυρικά), ώστε αφενός να μην καταβληθούν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες αποζημιώσεις, και αφετέρου να μην τηρηθούν οι διαδικασίες ομαδικών απολύσεων (έπρεπε να δοθούν οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης τα όποια ήδη αποκρύπτονταν μέσα από το «λαβύρινθο» των παρένθετων εταιρειών, μια κατάσταση που ισχύει έως σήμερα).

Την ίδια ώρα, οι καταχρηστικοί δανεισμοί εργαζομένων με όχημα τις παρένθετες εταιρείες συνεχίζονταν συνοδευόμενοι από απειλές και εκβιασμούς.

Αποκορύφωμα, η από 1.1.2020 καταχρηστική απαγόρευση εισόδου των 133 εργαζομένων με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου στο Εργοστάσιο και οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας, πρακτικές με ξεκάθαρο στόχο την οικονομική και επαγγελματική τους εξόντωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά παράβαση της Εθνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, η μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας, μια πολύ βαριά χημική βιομηχανία, λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ο κίνδυνος ενός μοιραίου ατυχήματος τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τις εγκαταστάσεις αλλά και την ευρύτερη περιοχή ελλοχεύει.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η Ο.Ε.Χ.Β.Ε. και το Σωματείο Εργαζομένων ELFE Α.Ε. δίνουν έναν σκληρό και εμβληματικό αγώνα με κινητοποιήσεις, ένδικα μέσα, θεσμικές ενέργειες (τριμερείς συμφιλιωτικές διαδικασίες κ.λπ.) και ανακοινώσεις που στηλιτεύουν τις παράτυπες εργασιακές σχέσεις αλλά και τις παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές του εν λόγω επιχειρηματία.

Κοινός παρονομαστής, όπως αναφέρει και η μήνυση της ALPHA BANK, η διασύνδεσή του με το σύνολο των εταιρειών, στις οποίες εκχωρείται η λειτουργία του εργοστασίου (πολλές από αυτές εμφανίζουν κοινή διεύθυνση, ταυτόσημα Δ.Σ. κ.λπ.) καταστρατηγώντας κάθε έννοια κράτους δικαίου.

Η Ο.Ε.Χ.Β.Ε. θα παραμείνει σταθερά απέναντι στις πρακτικές Λαυρεντιάδη για τη διασφάλιση υγιών εργασιακών σχέσεων στον κλάδο της Χημικής Βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, και σε καμία περίπτωση, δεν εκφοβίζεται ούτε πρόκειται να οπισθοχωρήσει από απειλές τύπου ανυπόστατων αγωγών ή μηνύσεων Λαυρεντιάδη.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική και επείγουσα την πραγματοποίηση μιας ειδικής συνάντησης (δια ζώσης ή διαδικτυακά) εκπροσώπων της Ο.Ε.Χ.Β.Ε. μαζί σας.Αναμένουμε την ανταπόκρισή σας.»