Επιτροπή Ανταγωνισμού: Συστήνει ομάδας κρούσης για την αντιμετώπιση πιθανών στρεβλώσεων λόγω της πανδημίας Covid -19

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννης Λιανός.

H Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ) με απόφαση του Προέδρου της Ιωάννη Λιανού προέβη στις στις 20 Μαρτίου 2020 στη σύσταση ειδικής ομάδας κρούσης Covid-19_Competition. Έργο της ομάδας κρούσης είναι η ενημέρωση των επιχειρήσεων και των πολιτών, σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων του δικαίου του ανταγωνισμού, υπό την μορφή δελτίων τύπων και ερωταπαντήσεων, η πληροφόρηση του κοινού σχετικά με τις έρευνες της Ε.Α. σε νευραλγικούς αυτήν την περίοδο επιχειρηματικούς κλάδους, η ενημέρωση του κοινού για διαδικαστικά θέματα λειτουργίας της Υπηρεσίας στις παρούσες συγκυρίες και η ανάρτηση των δράσεων των άλλων εθνικών αρχών ανταγωνισμού και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Πρωταρχικός στόχος της ομάδας αυτής είναι επίσης η δημιουργία ενός κόμβου συγκέντρωσης των ερωτημάτων φορέων και επιχειρήσεων σχετικά με πρωτοβουλίες που προτίθενται να λάβουν και τη συμβατότητα αυτών με το δίκαιο ανταγωνισμού και η άμεση ανταπόκρισή της σε αυτά.

H ΕΑ αντιλαμβάνεται ότι οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμόσουν την λειτουργία και την οργάνωσή τους προκειμένου να ανταποκριθούν στη σημαντική μεταβολή των συνθηκών προσφοράς και ζήτησης στην αγορά, ώστε να εξασφαλίσουν την οικονομική επιβίωσή τους κατά το επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα, που όλοι ελπίζουμε να είναι σύντομο.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος και η γενική αβεβαιότητα που επικρατεί δεν πρέπει ωστόσο να οδηγήσουν σε αποκλίνουσες ή/και παραβατικές συμπεριφορές όπως υπερβολικές ανατιμήσεις ή παράνομες συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων εις βάρος των καταναλωτών και του δημοσίου συμφέροντος.

Στην ειδική ιστοσελίδα της Ομάδας Κρούσης Covid-19_Competition της Ε.Α. επιχειρήσεις, πολίτες και φορείς μπορούν να:

  • Ενημερώνονται για τις ανακοινώσεις και δράσεις της Ε.Α. εν καιρώ επιδημικής κρίσης, εδώ Τελευταία Ενημέρωση
  • Αναζητούν απαντήσεις στα ερωτήματά τους, εδώ Ερωτήσεις & Απαντήσεις
  • Ενημερώνονται για τις αλλαγές σε διαδικαστικά θέματα που τους αφορούν ενώπιον της Ε.Α., εδώ Διαδικαστικά θέματα
  • Πληροφορούνται για τις δράσεις άλλων αρχών ανταγωνισμού σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, εδώ Ενέργειες άλλων Αρχών Ανταγωνισμού

Το κοινό μπορεί να επικοινωνεί είτε αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στο covid19_competition@epant.gr, αναφέροντας το όνομα, την ιδιότητά και το τηλέφωνο επικοινωνίας, είτε τηλεφωνικώς στα τηλέφωνα 210 8809241, 697 8020662 και 210 8809219 κατά τις ώρες 10:00π.μ. με 12:00μ.μ.