Έρχεται τετραήμερο εργασίας την εβδομάδα με 10ωρη απασχόληση ημερησίως – Οφέλη και ρίσκα

Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας προκαλεί η κυβερνητική πρόθεση να θεσμοθετήσει τετραήμερο με 10άωρη απασχόληση. Μια πρόταση που συζητήθηκε και στην  Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και φαίνεται ότι αποτελεί ιδέα όχι μόνο του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και του πρωθυπουργού.

Πρόκειται για μια πρόταση που σχετίζεται τόσο με τις ανάγκες μιας επιχείρησης όσο και με τις επιθυμίες των εργαζομένων. Θα παρέχεται το δικαίωμα της τετραήμερης εργασίας αλλά με 10άωρη απασχόληση. Άρα σε εβδομαδιαία βάση, ο συνολικός χρόνος εργασίας  διατηρείται στις 40 ώρες. Ταυτόχρονα δίνεται η ευκαιρία τριήμερης ξεκούρασης ανά εβδομάδα στον εργαζόμενο.

Όμως για να υπάρξει τέτοια συμφωνία θα πρέπει ο εργαζόμενος εγγράφως να αιτηθεί ότι επιθυμεί να αλλάξει το θεσμοθετημένο πενθήμερο και το οκτάωρο να γίνει δεκάωρο. Επίσης, θα μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο εάν προβλέπεται σε συλλογική σύμβαση εργασίας.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια πρωτοβουλία, έστω και έμμεσα, καταργεί το οκτάωρο, θεσμοθετώντας τη δεκάωρη απασχόληση. Επίσης, καταργεί το πενθήμερο, δημιουργώντας την «εργασιακή εβδομάδα» των τεσσάρων ημερών. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πώς θα λειτουργήσει ένα τέτοιο μέτρο σε χειρωνακτικά επαγγέλματα, όπου ακόμα και το οκτάωρο εξαντλεί τους εργαζόμενους. Επίσης, αποτελεί ζητούμενο τι θα γίνει με τους μισθούς αφού οι αλλαγές, ίσως ανοίξουν την όρεξη σε εργοδότες που επιθυμούν μελλοντικά να προκαλέσουν περαιτέρω συρρίκνωση στα εισοδήματα των εργαζομένων. Ακόμα, είναι μεγάλο ερωτηματικό πώς θα προσέρχονται οι εργαζόμενοι στην όποια διαπραγμάτευση με τον εργοδότη τους, ατομικά, για να υπογράψουν την όποια αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς που θα τους διέπει.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο εργαζόμενος, ως απόλυτα εξαρτώμενος από το μισθό του, βρίσκεται σε δυσμενή θέση έναντι του εργοδότη του. Ειδικά μάλιστα, σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπου η ανεργία «καλπάζει» και μπορεί να αποτελέσει έμμεση ή άμεση απειλή για τον εργαζόμενο να υπογράψει οτιδήποτε του ζητηθεί…

Σε κάθε περίπτωση, οι κυοφορούμενες αλλαγές στο ωράριο απασχόλησης, πρόκειται να ενσωματωθούν στο σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή, αμέσως μετά το Πάσχα.