Έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ταλανίζει την ABN Amro

Σημαντική πτώση άνω του 4% καταγράφει η τιμή των  μετοχών της τράπεζας ABN Amro στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ μετά από αναφορές ότι ενδέχεται να επιβληθεί μεγαλύτερο από το αναμενόμενο πρόστιμο για υποθέσεις που αφορούν σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο ετήσιος απολογισμός της τράπεζας που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα περιγράφει έρευνα των δικαστικών αρχών που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019, η οποία είναι πιο σημαντική και ευρύτερη από προηγούμενες αναφορές, καθώς δημιουργεί υποψίες για «παράνομη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Προηγουμένως οι σχετικές αναφορές της τράπεζες ήταν περιορισμένες και δεν απηχούσαν το εύρος των υποθέσεων.

Εκπρόσωπος της ΑΒΝ Amro, δήλωσε ότι η τράπεζα συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές και δεν έκανε κάποιο περαιτέρω σχόλιο (αυτή την τακτική ακολουθούν πάντα οι τράπεζες, δηλαδή κάνουν ότι κάνουν και στη συνέχεια συνεργάζονται με τις αρχές).

Οι νέες αναφορές ενδέχεται να αποκαλύψουν ότι εν γνώση της τράπεζας γίνονταν οι νομιμοποιήσεις εσόδων αλλά η τράπεζα δεν έκανε κάτι είτε για να τις σταματήσει είτε για να τις αναφέρει, όπως πρώτη αποκάλυψε η ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf, σχετικά με τα όσα αναγράφονταν στον απολογισμό της τράπεζας την περασμένη Δευτέρα.

Συνεπώς, ανάλογα με την συμπεριφορά των στελεχών της ABN Amro και το βαθμό των πληροφοριών που δεν δημοσιοποίησαν στις αρχές ενδέχεται να υπολογιστεί το πρόστιμο.

Να θυμίσουμε πως η ολλανδική τράπεζα ING είχε έρθει σε συμφωνία το 2018 με τις αρχές να πληρώσει 775 εκατ. ευρώ για να τακτοποιήσει υποθέσεις που σχετίζονταν με τον μη εντοπισμό ξεπλύματος και άλλες παράνομες ενέργειες.

Αν και ο παραπάνω διακανονισμός προϋπέθετε ότι κανένα στέλεχος δεν θα διωχθεί από τις αρχές, εντούτοις ολλανδικό δικαστήριο τον περασμένο Δεκέμβριο παρήγγειλε έρευνα σχετικά με τον ρόλο του πρώην CEO της ING του Ralph Hamers στην υπόθεση.