Ερντογάν μαινόμενος: Δεν καταλαβαίνουμε από απειλές – Παιδιάστικη η συμπεριφορά της Ελλάδας

Πυρά κατά πάντων εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, κατηγορώντας μάλιστα την Ελλάδα για «παιδιάστικη συμπεριφορά».

«Υπερασπιζόμαστε τα θαλάσσια δικαιώματα της χώρας μας και της τουρκοκυπριακής δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να περιορίσει τη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, στη διάρκεια εκδήλωσης στην Άγκυρα.

«Η γλώσσα των απειλών και οι εκβιασμοί δεν δουλεύουν σε εμάς. Το γεγονός πως τα προβλήματα με την Ελλάδα μπορούν να λυθούν μέσω διπλωματίας και με διάλογο, οφείλεται στην αποφασιστικότητά μας. Τα θέματα αυτά πρέπει να λυθούν με διάλογο και διαπραγματεύσεις με τους γείτονες, πάντα μέσα στο πλαίσιο των κανονισμών» πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Και συνέχισε, χωρίς να παραλείψει να… απειλήσει για άλλη μια φορά: «Η Ελλάδα προκαλεί και δείχνει παιδιάστικη συμπεριφορά, ενώ οι πολιτικοί της δείχνουν έλλειψη αξιοπρέπειας απέναντι στο δίκιο μας.  Η Τουρκία έχει βρεθεί με σύνεση σε αυτή τη φάση, η οποία είναι αδιανόητη για εμάς, ωστόσο ο ρόλος μας είναι πολύ σημαντικός και κινούμαστε έξυπνα. Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε ιδιαίτερη ωριμότητα, η οποία απαιτείται στη συνέχεια. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις χώρες της περιφέρειας για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Θα ενεργούμε πάντα με καλή πίστη. Ωστόσο, αν συνεχίσουν να δοκιμάζουν την υπομονή και την αποφασιστικότητα της Τουρκίας, θα λάβουν την απάντηση που τους αξίζει».

Επίθεση κατά πάντων

Νωρίτερα, σε συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του (ΑΚΡ) ο Ερντογάν έβαλε κατά όλων των επικριτών της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και ειδικά κατά της Γαλλίας.

«Λένε γιατί η Τουρκία εμπλέκεται στη Συρία, τη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο, την Αφρική, τα Βαλκάνια, τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία;», αναρωτήθηκε και απάντησε λέγοντας ότι οι επικριτές της Τουρκίας πρέπει να σταματήσουν με τις κατηγορίες και να επιτρέψουν στην Άγκυρα να υποστηρίξει την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στις περιοχές αυτές.

Συνεχίζοντας τα ρητορικά ερωτήματα, ανέφερε: «Αν η Τουρκία αποχωρήσει, θα υπάρξει ειρήνη και ελευθερία στη Συρία; Αν η Τουρκία γυρίσει την πλάτη της σε όσα συμβαίνουν στη Λιβύη, θα πάρει την εξουσία στα χέρια της η νόμιμη κυβέρνηση;».

Αναφερόμενος ξεκάθαρα στον Εμανουέλ Μακρόν, είπε: «Αν η Τουρκία κάνει πίσω, θα σταματήσει η Γαλλία την πολιτική της στροφή, η οποία προκλήθηκε ξεκάθαρα από τον ηγέτη της και θα επιστρέψει στην υπεύθυνη πολιτική;».

Τέλος, ο Ερντογάν απαίτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει την πολιτική του καρότου και του μαστιγίου απέναντι στην Τουρκία.