ΕΣΑ: Το δίλημμα δεν είναι λιανεμπόριο ή υγεία, αλλά όχι κλειστό λιανεμπόριο και ανεξέλεγκτη λειτουργία των άλλων

Ανακοίνωσε εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών παρεμβαίνοντας στο δημόσιο διάλογο, που έχει πάρει λάθος κατεύθυνση. Ο ΕΣΑ εκφράζει την έκπληξή του παρακολουθώντας να τίθεται στο δημόσιο διάλογο το δίλημμα για το εάν θα «ανοίξει» η Γ’ Λυκείου ή το Λιανεμπόριο;

Όμως το θέμα δεν είναι αυτό. Όπως αναφέρει, δεδομένων των επιστημονικών αποδείξεων που κατατέθηκαν στη συνέντευξη τύπου της Τετάρτης, από την έως σήμερα εμπειρία λειτουργίας του λιανικού εμπορίου και την κρίσιμη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις, οι επιστήμονες και η κυβέρνηση πρέπει να σταθμίσουν τα πραγματικά δεδομένα και να λάβουν τη βέλτιστη απόφαση για το σύνολο της κοινωνίας.

Η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με τη μορφή του “click away” όπως επιστημονικώς διαπιστώθηκε, συνεισφέρει μόνο 4% στην υγειονομική επιβάρυνση, ενώ το “click in shop” μόνο 5%, ενώ ο περιορισμός της κινητικότητας στο δημόσιο χώρο μπορεί τεκμηριωμένα πλέον να αποφευχθεί με αυστηρή θέσπιση γεωγραφικών κριτηρίων για τις μετακινήσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα, αποδεικνύεται ότι η επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου με τη μέθοδο “click in shop” είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί άμεσα και να αφορά το σύνολο του λιανεμπορίου και όχι μόνο συγκεκριμένους κλάδους, δεδομένου ότι αποτελεί κρίσιμο παράγοντα βιωσιμότητας για όλους.

Ο ΕΣΑ καταλήγει σημειώνοντας πως «το δίλημμα δεν είναι εμπόριο ή δημόσια υγεία, γιατί προφανώς ύψιστο αγαθό αποτελεί η υγεία των συμπολιτών μας. Πριν όμως συζητηθεί η πιθανότητα ενός νέου lockdown για το λιανικό εμπόριο, πρέπει πρώτα να εφαρμοστούν αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα στη λειτουργία των σουπερμάρκετ, να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων, να περιοριστούν κάθε μορφής μετακινήσεις εντός αυστηρά γεωγραφικών ορίων και να ενισχυθεί η επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων.»