‘Ετοιμο το ΔΝΤ για νέο δάνειο στην Αργεντινή, που προσπαθεί να αναδιαρθρώσει χρέος $65 δισ.

Η Αργεντινή θα ξεκινήσει συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις προσεχείς εβδομάδες με στόχο την καθιέρωση ενός νέου προγράμματος για την αντικατάσταση της συμφωνίας δανεισμού 57 δισ. δολαρίων που είχε γίνει πριν από δύο χρόνια, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΔΝΤ,  ο Sergio Chodos, στο Reuters το Σάββατο. Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει αυστηρή προθεσμία για την ολοκλήρωση των επερχόμενων συνομιλιών, επειδή το χρονοδιάγραμμα των προθεσμιών του κεφαλαίου που οφείλεται στο ταμείο,  δεν ξεκινά μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2021, λέγοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει σχετικό αίτημα από την χώρα.

Το 2018, η Αργεντινή έλαβε το μεγαλύτερο πακέτο δανεισμού στην ιστορία του ΔΝΤ σε μια προσπάθεια να σταματήσει η πτώση στο τοπικό νόμισμα πέσο. Μέχρι στιγμής έχουν πληρωθεί περίπου 44 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πάντως, ο  νέος δανεισμός από το ΔΝΤ δεν θα είναι μέρος της επικείμενης συμφωνίας, που σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για την αναδιάθρωση χρέους 65 δισ. δολάρια (σε ομόλογα). Η κυβέρνηση συζητά με ομολογιούχους για την υποστήριξη μιας συμφωνίας αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών που επιτεύχθηκε πριν από αρκετές ημέρες με βασικούς πιστωτικούς ομίλους. Η κυβέρνηση είχε πει ότι θα οριστικοποιήσει την αναδιάρθρωση των ομολόγων πριν ξεκινήσει την ανανέωση της συμφωνίας με το ΔΝΤ.

Η προηγούμενη κυβέρνηση της Αργεντινής αντιμετώπισε κρίση πριν από δύο χρόνια και ανέστειλε τις πληρωμές χρέους, μετά από μια περίοδο λιτότητας του Προέδρου Mauricio Macri, η οποία περιελάμβανε περικοπές στις επιδοτήσεις ενέργειας, αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των επιχειρήσεων. Όμως οι επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές των προϊόντων για να καλύψουν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος τους, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό. Έτσι, άμεσες ξένες επενδύσεις που υποσχέθηκε ο Macri δεν ήρθαν ποτέ.

Πέρυσι ο Macri έχασε τις εκλογές από τον Alberto Fernandes, ο οποίος έχει δεσμευτεί να μην επιβάλει δημοσιονομική λιτότητα. Φέτος η κατάσταση έχει δυσκολέψει υπερβολικά καθώς η χώρα βυθίζεται στην ύφεση (12,5%) και λόγω του κορωνοϊού.