Ετοιμάζεται τροπολογία για την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων σε τουρισμό-επισιτισμό

Μετά τις συνεχείς εκκλήσεις και ταυτόχρονα διαμαρτυρίες των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό που έχουν μείνει χωρίς ή με ελάχιστο εισόδημα τους τελευταίους μήνες, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να προωθήσει μέτρα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των συγκεκριμένων εργαζομένων.

Σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Είχε προηγηθεί συνάντηση ανάμεσα στο προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ) και στην ΓΓ Εργασίας, Αννα Στρατινάκη.

Οι ρυθμίσεις που προωθούνται μεταξύ ενδεχομένως άλλων είναι και εξής:

  • Παράταση επιδομάτων ανεργίας: Αφορά όσα έληξαν τον Ιανουάριο του 2021. Η παράταση δίνεται για δύο μήνες, χωρίς να παίζει ρόλο εάν είχε δοθεί ανάλογη παράταση και εντός του 2020. Επίσης, παρατείνεται και η χορήγηση του επιδόματος που λήγει τον Φεβρουάριο του 2021.
  • Για τους εποχικά εργαζόμενους στον επισιτισμό, που δεν ήταν υποχρεωτική η επαναπρόσληψή τους παρατείνεται η καταβολή επιδόματος και για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021. Το μέτρο αφορά και όσους είχαν λάβει το έκτακτο επίδομα ανεργίας τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του 2020.
  • Δικαίωμα στη λήψη επιδόματος ανεργίας για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021 έχουν και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό, που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα 50 ένσημα που απαιτούνται για επιδότηση κατά τη διάρκεια του 2020.
    Θα υπάρξει ξεχωριστή εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας με την οποία θα αποσαφηνίζεται ότι δεν θίγεται το δικαίωμα της επαναπρόσληψης όσων ήταν σε ανατολή σύμβασης.

ΠΟΕΕΤ: Χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν μείνει χωρίς εισόδημα και επίδομα