Ευνοϊκό το κλίμα για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου – Στο 1,13% η απόδοση

Να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις αγορές κρατικού χρέους επιχειρεί το Ελληνικό Δημόσιο, με το άνοιγμα της τελευταίας έκδοσης των 10ετων ομολόγων, με την οποία εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, είναι και το γεγονός ότι σήμερα οι αγορές ομολόγων δεν αντέδρασαν αρνητικά, παρόλο που ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος. Για πρώτη φορά μετά το 2016, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο -0,2%.

Αρχικώς στόχος του ΟΔΔΗΧ για φέτος ήταν η έκδοση ομολόγων 4-8 δισ. ευρώ, ωστόσο μετά την πανδημία το ανώτατο όριο αυξήθηκε στα 9,5 δισ. Ηδη μέχρι στιγμής το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές από την αρχή του χρόνου 7,5 δισ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,13% από 1,10% χθες, έναντι 0,41% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,54% από 1,49%.

Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα τελούσε υπό διαπραγμάτευση νωρίς το απόγευμα στο 1,1951 δολ. από το επίεπδο του 1,1934 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1987 δολ.

Με επανέκδοση 10ετούς ομολόγου ξαναβγαίνει η Ελλάδα στις αγορές