Φορολογική καταιγίδα από Σεπτέμβριο και μέχρι το 2022 – Οι οφειλές που πάγωσαν λόγω κορωνοϊού θα πληρωθούν από το 2021 σε έως 24 δόσεις

Από το τέλος Αυγούστου 2020 ξεκινάει η φορολογική καταιγίδα η οποία είναι άγνωστο πότε θα τελειώσει για τον κάθε έναν φορολογούμενο ξεχωριστά, καθώς όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μεσούσης της πανδημίας και μεταφέρθηκαν για τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να πληρώνονται από τον Ιανουάριο του 2021.
Όπως είναι γνωστό για τις 28 Αυγούστου 2020 δόθηκε η παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Οι φόροι  – που δεν έχουν παρακρατηθεί ή η τυχόν διαφορά – θα μπορούν να πληρωθούν σε 8 δόσεις. Η δόση του Αυγούστου κατά πάσα πιθανότητα θα είναι διπλή, δηλαδή θα περιλαμβάνει τη δόση του Ιουλίου που πήρε παράταση και τη δόση του Αυγούστου με την τελευταία να έχει οριστεί χρονικά τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο Αύγουστος είναι επιβαρυμένος με μια σειρά άλλων υποχρεώσεων που κουβαλάνε οι φορολογούμενοι από την περίοδο του lockdown κι έχουν μεταφερθεί για τις 31 Αυγούστου. Πρόκειται για οφειλές που έληγαν την περίοδο από 1η Μαρτίου έως 40 Απριλίου 2020. Για τις 31/8 έχουν μεταφερθεί οι δόσεις των ρυθμίσεων μηνών Μαρτίου και Απριλίου, ο ΦΠΑ του 1ου τριμήνου ή μηνών Φεβρουαρίου-Μαρτίου, οι παρακρατούμενοι φόροι μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.

Το ύψος αυτών των οφειλών εκτιμάται σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Για αυτές τις οφειλές, που η πληρωμή τους μετατέθηκε τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε την Τετάρτη 29/7 στο ραδιόφωνο του Αλφα 9.89 ότι οι πολίτες δεν θα πληρώσουν τον Σεπτέμβριο αλλά θα πληρώσουν με δόσεις 12 ή 24 από τον Ιανουάριο του 2021.

«Εχουμε πει πως δεν θα πληρώσουν οι πολίτες τις συσσωρευμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στην υγειονομική κρίση τον Σεπτέμβριο. Αυτές θα έχουν περίοδο χάριτος εφέτος και θα πάνε σε 12 άτοκες δόσεις το 2021 ή σε 24 δόσεις δηλαδή σε δύο χρόνια με επιτόκιο περίπου 2,5% , που είναι λιγότερο από το μισό που ισχύει σήμερα», ανέφερε ο υπουργός.

Πάντως σε όλες αυτές τις οφειλές των φορολογουμένων θα προστεθούν και οι τρέχουσες που έχουν ημερομηνία λήξης την 31η Αυγούστου, δηλαδή η 2η δόσης του ΦΠΑ Β’ τριμήνου επιχειρήσεων με απλογραφικά βιβλία και η 2η δόση του ΦΠΑ μηνός Ιουνίου και η 1η δόση του ΦΠΑ μηνός Ιουλίου για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία. Επιπρόσθετα, θα είναι οι παρακρατούμενοι φόροι μηνός Ιουνίου.