Ανρί Πινό, ο CEO που δώρισε €100 εκ. για την Παναγία των Παρισίων

Gucci, Saint Laurent, Alexander McQueen, το διάσημο παριζιάνικο πολυκατάστημα Printemps και ο οίκος δημοπρασιών Christie’s είναι μερικά μόνο από τα πετράδια στο στέμμα του Φρανσουά-Ανρί Πινό, ενός από τους πλουσιότερους Γάλλους, του οποίου η οικογενειακή περιουσία υπολογίζεται πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Η οικογένεια του Πινό επεκτείνεται και στον τομέα της οινοποιίας (Chateau Latour), τις εκδόσεις (Le Point) και τον χώρο του ποδοσφαίρου (Stade Rennais F.C.). ενώ το 2000 ο όμιλος του εξαγόρασε και το εμβληματικό θέατρο του Παρισιού, Marigny.


Ποιος είναι, όμως, ο 57χρονος Φρανσουά-Ανρί Πινό ο πρόεδρος και CEO του ομίλου Kering, που κατέχει τα εμπορικά σήματα Gucci, Yves Saint Laurent, Alexander McQueen, Boucheron, Ulysse Nardin, Puma και άλλα; Η ιστορία του μοιάζει σαν να έχει βγει από σελίδες μυθιστορήματος, καθώς ο πατέρας του, Φρανσουά Πινό είναι ένας αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος που ξεκίνησε από το μηδέν. Ο πατέρας του γεννήθηκε το 1931 στη Βρετάνη της Γαλλίας, γιος ενός εμπόρου ξυλείας που με μεγάλο κόπο προσπαθούσε να ζήσει την οικογένεια του. Ο Φρανσουά Πινό εργαζόταν με τον πατέρα του στην ξυλεία, ενώ παράλληλα πήγαινε και στο σχολείο, όπου οι συμμαθητές του τον κορόιδευαν επειδή ήταν φτωχός. Στα 16 του χρόνια αποφάσισε να εγκαταλείψει το σχολείο, για να αφοσιωθεί στην δουλειά.


Λίγα χρόνια μετά παντρεύτηκε τη Louise Gautier, κόρη προμηθευτή ξυλείας. Ο πατέρας της τους έδωσε κάποια χρήματα και με αυτά, στα 28 του χρόνια, άνοιξε τη δική του επιχείρηση εμπορίας ξύλου. Η εργατικότητα του, η εξυπνάδα του και οι σωστές κινήσεις τον βοήθησαν να πετύχει γρήγορα. Απέκτησε τρία παιδιά, αλλά χώρισε με τη γυναίκα του όταν ο υιός του, ο Ανρί ήταν τεσσάρων χρόνων και έμεινε με τον πατέρα του. Όταν μεγάλωσε, μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση και κατάφερε γρήγορα να την μετατρέψουν σε κολοσσό. Σύμφωνα με το Forbes η αξια της εκτιμάται στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Ανρί Πινό γεννήθηκε στις 28 Μαΐου του 1962 και μεγάλωσε χωρίς τις στερήσεις του πατέρα του, ο οποίος στο μεταξύ είχε πετύχει και του προσέφερε όλες τις ανέσεις. Μάλιστα, παρότι ο πατέρας του παράτησε το σχολείο, ακριβώς επειδή το μετάνιωσε, φρόντισε ο γιος του να πάει στα καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια.
Το 1985 μετά τις σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, ο Φρανσουά-Ανρί εργάστηκε σε διάφορες θυγατρικές του ομίλου, για να φτάσει να αναλάβει τη θέση του προέδρου το 1997. Ο πατέρας Πινό παρέδωσε την ηγεσία του ομίλου στο γιο του, όταν ήταν 67 χρόνων, υγιής και μεγάλη όρεξη για δουλειά ακόμα. «Το 90% των ιδρυτών εταιρειών συνήθως δεν αποσύρονται. Ο πατέρας μου, μου παρέδωσε την εταιρεία ολοκληρωτικά» είχε δηλώσει ο Ανρί Πινό. Σήμερα είναι πρόεδρος και CEO του διεθνούς ομίλου Kering που διαχειρίζεται κορυφαία σήματα μόδας και πρόεδρος χαρτοφυλακίου του Groupe Artémis.

Η Λίντα Εβαντζελίστα σε εξώφυλλο περιοδικού το 2012.

Η πρώτη γυναίκα του ήταν η Dorothea Leper, με την οποία παντρεύτηκαν το 1996, έκαναν δύο παιδιά και χώρισαν το 2004. Δεν του αρέσει καθόλου η δημοσιότητα, αλλά μετά τον δεύτερο γάμο του με την διάσημη ηθοποιό δεν μπορεί να την αποφύγει και οι περισσότεροι στον κόσμο τον ξέρουν πια ως σύζυγο της Σάλμα Χάγεκ, με την οποία είναι παντρεμένος από το 2007 και έχουν αποκτήσει μία κόρη. Ο Πινό έχει ένα ακόμη παιδί από τη σχέση του με το γνωστό μοντέλο των 90ies, Linda Evangelista.
Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Φρανσουά-Ανρί Πινό δώρισε φέτος 100 εκατομμύρια ευρώ για να συμβάλει την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, μετά την καταστροφική πυρκαγιά.