Γ. Περιστέρης: H ενίσχυση των ΑΠΕ η λύση στο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης,

Σε γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα αποδίδει την ενεργειακή κρίση και την εκτίναξη στις τιμές του φυσικού αερίου ο επικεφαλής το ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργος Περιστέρης  μιλώντας στο συνέδριο Renewable and Storage χαρακτηρίζοντας παραπληροφόρηση τα όσα λέγονται για τον ρόλο των ΑΠΕ και τις επιπτώσεις από την ενεργειακή μετάβαση.

Η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε τώρα δεν είναι πρωτόγνωρη είχαν ξαναγίνει και τη δεκαετία το 70 κι το 80 και του 90, σημείωσε ο κ. Περιστέρης,  και δεν την έφερε η πράσινη μετάβαση. Για την ενεργειακή κρίση δεν ευθύνεται η ενεργειακή μετάβαση αλλά η μη ενεργειακή μετάβαση, τόνισε. “Τα γεωπολιτικά και τα οικονομικά συμφέροντα των παραγωγών χωρών υπάρχουν διαχρονικά και δημιουργούν τις κρίσεις. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολύ ήλιο και αέρα και δυνατότητα μεγάλης αποθήκευσης που πρέπει να αξιοποιήσει”, σημείωσε.

“Με την ανάπτυξη την ΑΠΕ και της Αποθήκευσης μειώνεται σημαντικά όχι μόνο η ενεργειακή εξάρτηση, αλλά η ενεργειακή υποτέλεια. Στη Μολδαβία θα μειωθούν στο μισό οι ποσότητες φυσικού αερίου που κανονικά θα παραδίδονταν, έτσι επειδή κάποιος το ήθελε”, τόνισε.

Σχολιάζοντας την αλλαγή στα έσοδα του ΕΛΑΠΕ υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που αποφάσισε η κυβέρνηση, σημείωσε ότι δεν πρέπει να κάνουμε αφαίμαξη στον ΕΛΑΠΕ, γιατί αν καταστραφεί ο Ελληνικός λογαριασμός ΑΠΕ, θα δημιουργήσουμε πρόβλημα στην απαραίτητη ανάπτυξή τους.

Τι πρέπει να κάνουμε

Η λύση στο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης, είναι για τον κ. Περιστέρη η ουσιαστική ενίσχυση των ΑΠΕ.

“Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε αντί να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα. Δηλαδή να ενισχύσουμε τη διείσδυση των ΑΠΕ με πραγματική βούληση  αλλά και την αποθήκευση ενέργειας και το φυσικό αέριο που είναι αέριο μετάβασης. Και απαιτείται πια μια σαφής πολιτική τοποθέτηση για την αναγκαιότητα ανάπτυξης των ΑΠΕ και να μην αγκαλιάζονται οι αντιδράσεις. Δεν υπάρχει άλλη λύση, ή θα πεθάνουμε όλοι μαζί ή θα απανθρακοποιήσουμε τη ζωή μας.

Και όπως είπε χρειαζόμαστε το τρίπτυχο Ανανεώσιμες, Αποθήκευση μεγάλης κλίμακας και Διασυνδέσεις για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για όλους.

ΑΠΕ και Αποθήκευση θα μειώσουν το κόστος φυσικού αερίου

Το φυσικό αέριο χρειάζεται ως αέριο μετάβασης, σημείωσε ο κ. Περιστέρης, αλλά όσο περισσότερο διεισδύουν οι ΑΠΕ τόσο λιγότερο φυσικό αέριο θα χρειαζόμαστε. Αν είχε προωθηθεί η αποθήκευση θα είχαμε μεγάλη μείωση κόστους. Αν λειτουργούσαν οι υπόγειες αποθήκες Καβάλας θα μειωνόταν το κόστος για φυσικό αέριο πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Έχουμε βάλει όμως μια ημερομηνία για το πότε θα λειτουργεί αυτή η αποθήκη;

Επίσης στάθηκε στα σημαντικά οφέλη που εμφανίζει η τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης, τόσο σε επίπεδο ασφάλειας εφοδιασμού αφού βοηθά στην αποθήκευση μεγάλης κλίμακας όσο και σε επίπεδο εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Ο κ. Περιστέρης τόνισε επίσης ότι η πράσινη ανάπτυξη θα φέρει οφέλη για όλους και ευημερία που διαχέεται σε όλους από τους καταναλωτές, τους αγρότες, μέχρι τη βιομηχανία και τις μεταφορές. Ήδη τόνισε οι εταιρείες του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχουν αρχίσει να προσφέρουν διμερείς συμβάσεις PPAs.

Τέλος ο κ. Περιστέρης ζήτησε να μη σταθεί αφορμή η ανάγκη για στήριξη των καταναλωτών από την κρίση, ώστε να γίνουν βιαστικές κινήσεις αφαίμαξης του Ειδικου Λογαριασμού ΑΠΕ που θα επιβραδύνουν την πράσινη ανάπτυξη. Να μην καταστραφεί ο ΕΛΑΠΕ είπε χαρακτηριστικά ο κ. Περιστέρης. Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ, αναφερόμενος στην εθνική σημασία της ανάπτυξης της πράσινης ενέργειας σημείωσε ότι με τις ΑΠΕ μειώνεται η ενεργειακή υποτέλεια της χώρας.