Γαλλία, Ισπανία αίρουν σταδιακά το lockdown, αλλά νέα κρούσματα εμφανίζονται σε Ουχάν, Σεούλ και Γερμανία

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στη Γαλλία και την Ισπανία άρχισαν σήμερα να ανακτούν ένα μέρος της ελευθερίας κινήσεών τους, όμως ο φόβος για ένα δεύτερο κύμα παραμένει καθώς ο κορονοϊός επανεμφανίζεται στη Νότια Κορέα και την Ουχάν.

Η προστατευτική μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς, επίσης πρέπει να τηρείται απόσταση ασφαλείας μεταξύ των πολιτών ενώ εξακολουθεί να συστήνεται και να προκρίνεται η τηλεργασία.

Στη Γαλλία, το αυστηρό και χωρίς προηγούμενο lockdown που είχε επιβληθεί από της 17 Μαρτίου στον πληθυσμό φαίνεται πως απέδωσε καρπούς: ο καθημερινός απολογισμός των θανάτων έπεσε χθες, Κυριακή, το βράδυ στους 70, τον χαμηλότερο αριθμό από τότε μέχρι σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό της ημέρας πως το πρωί, το μετρό του Παρισιού είχε κίνηση σχεδόν ίδια με εκείνη των ημερών πριν από το lockdown.

Στην Ισπανία, για να περιορισθούν οι κίνδυνοι μετάδοσης, το lockdown αίρεται σήμερα μόνο σ’ ένα μέρος της χώρας. Σε μεγάλες πόλεις, όπως η Μαδρίτη και η Βαρκελόνη, εξακολουθούν να ισχύουν αυστηροί περιορισμοί, καθώς, με περισσότερους από 26.000 νεκρούς, η Ισπανία είναι κι αυτή μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, οκτώ κρούσματα του κορονοϊού, όμως ο πρόεδρός της, ο Χαβιέρ Τέμπας, ελπίζει ότι θα καταστεί δυνατό να επαναληφθεί το πρωτάθλημα στις 12 Ιουνίου.

Κλείνουν μπαρ και ντισκοτέκ στη Νότια Κορέα

Αντίθετα, στη Νότια Κορέα, όπου η επιδημία είχε χαλιναγωγηθεί, δόθηκε εντολή να κλείσουν μπαρ και ντισκοτέκ στη Σεούλ έπειτα από μια επανεμφάνιση της Covid-19. Παρά τα μέτρα αυτά που υιοθετήθηκαν από το σαββατοκύριακο, 35 νέα κρούσματα καταγράφηκαν σήμερα.

Στην Ουχάν, την κινεζική πόλη από την οποία είχε αρχίσει να πλήττει ο ιός, οι αρχές ανακοίνωσαν ένα νέο κρούσμα χθες, Κυριακή, και άλλα πέντε σήμερα, ύστερα από έναν μήνα ανάπαυλας που ακολούθησε σένα δρακόντειο lockdown.

Αύξηση κρουσμάτων στη Γερμανία

Στη Γερμανία, η οποία συχνά αναφέρεται ως υπόδειγμα αποτελεσματικότητας στη διαχείριση της κρίσης, το κρίσιμο όριο των 50 νέων μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους ξεπεράσθηκε σε τρία κρατίδια.