Γιατί ενοχλεί (πάλι) ο Άδωνις;

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Είναι γνωστό ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τρέχει, κοπιάζει, αγωνιά για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης σε ένα τόσο δυσμενές και απρόβλεπτο περιβάλλον. Αυτό όμως δεν τον δικαιολογεί από το να λέει ασυναρτησίες και να αφορίζει αδίκως τον οιονδήποτε προκειμένου να αντιπαρατεθεί με τους υποτιθέμενους «εχθρούς».

Η αχρείαστη ρευστότητα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων προσκλήθηκε να σχολιάσει την επικαιρότητα στον τηλεοπτικό σταθμό Best-tv της Καλαμάτας. Ο δημοσιογράφος που τον φιλοξενεί και προλογίζει την παρουσία του αναφέρει ότι ως χώρα τα καταφέρνουμε καλά και ρωτάει «τί γίνεται με την επόμενη ημέρα και την αγωνία που υπάρχει;»

Ο υπουργός απαντά: «Ένα λεπτό. Για να μιλήσουμε, για την επόμενη ημέρα στα σοβαρά, θα πρέπει να ξέρουμε πότε είναι η επόμενη ημέρα. Εσείς το ξέρετε;» ρωτάει το δημοσιογράφο.

«Προφανώς όχι» απαντάει ο δημοσιογράφος ο οποίος προσθέτει, «αλλά προφανώς πρέπει να υπάρχει και ένας σχεδιασμός».

Αδ. Γεωργιάδης: «Ο σχεδιασμός είναι: «φτιάχνουμε χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα να δώσουμε ρευστότητα στην αγορά και τις επιχειρήσεις και κρατάμε μέχρι τότε τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας ενεργές, αλλά σε μια κατάσταση – όπως θα λέγαμε λέμε για τους υπολογιστές – safe mode, ώστε να τις βρούμε και μετά την κρίση. Μέχρι τότε δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα» και συνεχίζει:

«Ακούω για παράδειγμα τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Τσίπρα, να μοιράσουμε ρευστότητα. Μάλιστα. Κι εγώ σας λέω λοιπόν ότι με έναν μαγικό τρόπο στέλνουμε στο σπίτι κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας 5.000 ευρώ. Τί θα τα κάνει σήμερα ακριβώς, μπορείτε να μου πείτε; Αφού ταξίδια δεν μπορεί να κάνει, σε εστιατόρια δεν μπορεί να πάει, σε κατάστημα να ψωνίσει δεν μπορεί να πάει, τί να την κάνει την ρευστότητα;»

Δημοσιογράφος: Για τρόφιμα
Γεωργιάδης: Πόσο να φάει πιά, 300 κιλά θα γίνει;

Εννοείτε ότι δεν θα σχολιάσουμε την αχρείαστη ρευστότητα του κ. υπουργού, απλώς θύμισε τον πολιτικό του αντίπαλο τον κ. Τσίπρα σε ατάκα και νοοτροπία (στην τραγωδία του Ματιού).

Το απόσπασμα από τις δηλώσεις του υπουργού:

Η μαύρη εργασία των ανέργων 

Ελάχιστα 24ωρα μετά, ο υπουργός παρουσιάζεται στην εκπομπή του καναλιού kontra και τον Αιμίλιο Λιάτσο. Η εκπομπή και ο παρουσιαστής δεν είναι φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση (ο υπουργός χαρακτηρίζει προκατειλημμένο το δημοσιογράφο) αλλά στην προκειμένη περίπτωση ο δημοσιογράφος κάνει μία λογική ερώτηση.

Λιάτσος: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μία εξαγγελία ότι θα δοθούν 400 ευρώ σε 155.000 – αν δεν κάνω λάθος – μακροχρόνιους άνεργους. Ανοιξα τα κιτάπια μου  – και το έχω εδώ στο κινητό μου – οι μακροχρόνιοι άνεργοι στην Ελλάδα είναι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο. Και θέλω να μας εξηγήσετε τι ακριβώς γίνεται. Δίνουμε επίδομα στο 1/3 των μακροχρόνια ανέργων  ή συμβαίνει τίποτα άλλο. Εγώ δεν το κατάλαβα πάρα πολύ καλά.

Γεωργιάδης: Δεν το καταλαβαίνετε πάρε πολύ καλά ίσως γιατί είστε γενικά προκατειλημμένος κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν εξηγείται διαφορετικά.

Ο δημοσιογράφος τον διακόπτει λέγοντας: Εγώ το συμπαθώ πολύ τον Κυριάκο Μητσοτάκη και συνεχίζει ο υπουργός.

Γεωργιάδης: Το κράτος μας εν μέσω αυτής της κρίσης έλαβε τις εξής αποφάσεις. Επεξέτεινε κατά δύο μήνες την καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους που έπαιρνε το επίδομα ανεργίας και που έληγε τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Δηλαδή αυτοί που σύμφωνα με τους νόμους του κράτους που δεν θα ελάμβαναν επίδομα ανεργίας, πήρανε δύο μήνες παράταση για να μην μείνουν εν μέσω κορονοϊού χωρίς χρήματα. Και έρχεται τώρα το κράτος και πάει πιο πίσω, δηλαδή Δεκέμβριο, Νοέμβριο, Σεπτέμβριο κτλ.  έως τους μήνες που φθάνουν τους 155.000 ανθρώπους,. Γιατί αν κάποιος είναι πιο πίσω, για να ζει όλο αυτό το διάστημα, στην πραγματικότητα εργάζεται. Απλώς δεν το δηλώνει, όπως καταλαβαίνετε.

Λιάτσος: Αρα είναι μαϊμού άνεργος;
Γεωργιάδης: Δεν λέω  αν είναι μαϊμού. Λέω αν κάποιος είναι μακροχρόνια άνεργος 30 μήνες, 40 μήνες, και δεν παίρνει κάνενα επίδομα από το κράτος, με κάποιον τρόπο επιβιώνει. Φαντάζομαι το καταλαβαίνετε αυτό. Άρα, λοιπόν το κράτος τί έκανε…

Λιάτσος: Είναι λίγο υπερβατική αυτή η σκέψη.

Γεωργιάδης: Ε, καλά εάν εσείς βρείτε κάποιον άλλο τρόπο μπορείτε να μου το πείτε.

Λιάτσος: Εγώ έχω τα στοιχεία μπροστά μου…

Γεωργιάδης: Εκτός εάν ακούτε ότι δεν υπάρχει και η μαύρη εργασία, αν δεν την έχετε ξανακούσει. Είμαι βέβαιος ότι την ακούτε από εμένα για πρώτη φορά.

Ούτε αυτές τις δηλώσεις θα σχολιάσουμε απλώς να πούμε ότι έκανε ζημιά στον συνάδελφό του υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

 

Μερά από αυτά, ίσως ο Πρωθυπουργός σκεφθεί να θέσει τον υπουργό σε «καραντίνα» από τις πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις γιατί είναι καλύτερα να μην βγαίνει στις τηλεοράσεις από το να βγαίνει. Ή αν βγαίνει να περιορίζεται σε θέματα αρμοδιότητάς του και όχι σε θέματα γενικότερης πολιτικής με αφορισμούς, μιλώντας για λογαριασμό άλλων δίχως να γνωρίζει τις ανάγκες των άλλων.