Γιατί παραιτήθηκε ο Μανώλης Δερμιτζάκης από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ)

Στη φωτογραφία διακρίνεται στην οθόνη ο Μανώλης Δερμιτζάκης. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζητά διαδικτυακά στις 30/6/2020 με ομάδα Ελλήνων επιστημόνων που ασχολούνται με την έρευνα αντισωμάτων για τη διάγνωση και θεραπεία του κορωνοϊού.

Γράφει ο Χρήστος Ιωάννου

Πριν μερικές ημέρες στις 18 Αυγούστου 2020 το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και πιο συγκεκριμένα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία Χρίστος Δήμας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ενημερώνει ότι νέος πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας & Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) θα είναι ο καθηγητής Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του από την 1η Νοεμβρίου 2020 ενώ μέχρι τότε καθήκοντα προεδρεύοντος θα ασκεί ο αντιπρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ, Αρίστος Δοξιάδης.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου δεν αναφέρεται πουθενά ότι ο πρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης παραιτήθηκε. Υπάρχει μία αναφορά στον Μανώλη Δερμιτζάκη για την άριστη συνεργασία και την πολύτιμη συνεισφορά του στο ΕΣΕΤΕΚ και μια ευχή «του εύχομαι από καρδιάς καλή συνέχεια στο σπουδαίο, διεθνούς εμβέλειας, ερευνητικό – επιστημονικό έργο του και κάθε προσωπική επιτυχία», αλλά δεν αναφέρεται πουθενά ότι παραιτήθηκε, ούτε βέβαια αναφέρονται οι λόγοι παραίτησης του εξαίρετου αυτού επιστήμονα.

Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας & Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) είναι ένα όργανο, που συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2019 (νόμος Νόμος 4635/2019), μετά βαϊων και κλάδων από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της νέας διακυβέρνησης και των εκ βάθρων μεταρρυθμίσεων για να εκσυγχρονιστεί η χώρα, η οποία επιτέλους θα αποκτούσε ένα όργανο για να συμβουλεύει την πολιτεία σε θέματα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας και στο οποίο θα είχαν ενεργό ρόλο ορισμένοι διεθνούς κύρους επιστήμονες. Αποδείχθηκε στους εννέα μήνες ζωής του ότι δεν επιτέλεσε το έργο του με ευθύνη του Πρωθυπουργού και του αρμόδιου υφυπουργού Χρ. Δήμα. Ούτε βεβαίως θα το επιτελέσει αφού υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα πολιτικών.  

Ο κ. Μανώλης Δερμιτζάκης.

Την απάντηση, ευτυχώς, δίνει ο ίδιος ο κ. Δερμιτζάκης σε συνέντευξη που έχει πάρει η δημοσιογράφος του Βήματος, Ιωάννα Σουφλέρη (Βήμα της Κυριακής 23/8/2020). Το θέμα αυτό που κανονικά θα έπρεπε να έχει «χτύπημα» πρωτοσέλιδο λόγω της σημασίας του είναι «θαμμένο» με την έννοια ότι θα πρέπει να διαβάσεις την εφημερίδα για να το ανακαλύψεις.

Στην ερώτηση της κ. Σουφλέρη, ποιοί ήταν οι λόγοι της παραίτησής σας, εννέα μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, ο κ. Δερμιτζάκης απαντά:

«Εν συντομία, θα μπορούσα να πω ότι δημιουργήθηκε μία αδιέξοδο κατάσταση, καθώς οι απόψεις μου για την έρευνα και την καινοτομία δεν ταυτίζονταν με αυτές της κυβέρνησης. Όπως αντιλαμβάνεστε, ήταν πια θέμα αξιοπρέπειας να πάψω να επενδύω χρόνο και ενέργεια σε μία θέση στην οποία ο ρόλος μου ήταν τελικά διακοσμητικός. Και ακόμα περισσότερο, να αφήνω να εννοηθεί, δια της διατήρησης αυτής της θέσης, ότι συμπράττω και εγκρίνω πολιτικές και φιλοσοφίες στο χώρο της έρευνας με τις οποίες διαφωνώ ριζικά».

Και εξηγεί ότι ενώ είχε συζητήσει εκτενώς με τον Πρωθυπουργό πριν συσταθεί το συγκεκριμένο όργανο και πριν δεχθεί την άμισθη αυτή θέση, ότι το ΕΣΕΤΕΚ θα αναλάμβανε τη χάραξη της πολιτικής για την έρευνα, την τεχνολογία, την ανάπτυξη και την καινοτομία και στο ότι ο πρόεδρός του θα ήταν σύβουλος του Πρωθυπουργού στα θέματα, αλλά «στην πραγματικότητα, σε καμία περίπτωση δεν ζητήθηκε η γνώμη του από τον υφυπουργό ή τον Πρωθυπουργό για θέματα έρευνας. Σύντομα λοιπόν έγινε ξεκάθαρο ότι η  πολιτική ήταν προδιαγεγραμμένη και εστιασμένη μόνο στην επιφανειακή υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, χωρίς σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην έρευνα, παρά της αρχικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου». 

Ο κ. Δερμιτζάκης αναφέρει και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά η ουσία είναι στα παραπάνω, ότι δηλαδή η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε για την έρευνα και το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμά της, αλλά για μία επιφανειακή επιχειρηματικότητα, χρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ και τα κοινοτικά προγράμματα. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως ο Αρίστος Δοξιάδης, που εκτελεί χρέη προέδρου μέχρι να αναλάβει ο κ. Αρταβάνης-Τσάκωνας προέρχεται από τον χώρο των χρηματοδοτήσεων (venture capital) και όχι της έρευνας και ανήκει στους «φίλους» του Πρωθυπουργού.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως ασχοληθήκαμε με το συγκεκριμένο θέμα γιατί το θεωρούμε υψίστης σημασίας με την έννοια ότι η «πολιτική» και οι «πολιτικοί» που δεν έχουν γνώση των θεμάτων προσπαθούν να χειραγωγήσουν τους ειδικούς. Και γι΄αυτό η χώρα γίνεται διαχρονικά φτωχότερη ενώ οι πολιτικοί μαζί με ορισμένους φίλους τους, πλουσιότεροι.

Τέλος, να πούμε μπράβο στην κυρία Σουφλέρη γιατί η εργασία της τιμά τη δημοσιογραφία.

Ακολουθεί δημοσίευμα της Καθημερινής όταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν παρών στην πρώτη συνεδρίαση του ΕΣΤΕΚ, θέλοντας να δείξει το προσωπικό του ενδιαφέρον και ότι η Ελλάδα αλλάζει…