Γουίλμπουρ Ρος: Έκανε παρέμβαση υπέρ αφερέγγυων, αλλά του φταίνε οι κινέζοι

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος είχε κάνει παρέμβαση στον διαγωνισμό πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής που είχε δρομολογήσει η Εθνική Τράπεζα υπέρ επιχειρηματιών (John Calamos, John Koudounis και Mathew Fairfiled), που απεδείχθησαν αφερέγγυοι και «εξαφανίστηκαν» από τον διαγωνισμό αλληλοκατηγορούμενοι, έκανε συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση να μην πέσει στην παγίδα των Κινέζων.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου στην ιστοσελίδα του hellasjournal.gr, ο Ρος, μιλώντας στο συνέδριο του Delphi Forum και της Καθημερινής στην Ουάσιγκτον αναφέρθηκε σε “μακροπρόθεσμους κινδύνους”, οι οποίοι απορρέουν από τη συνεργασία (της Ελλάδας) με την Κίνα”.

Ο Ρος αφού επαίνεσε τη συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά, που ελέγχει πλέον η Κίνα, ο Αμερικανός υπουργός έδωσε μια συμβουλή: η Κίνα έχει ιστορία που δελεάζει τα έθνη, που έχουν πρόβλημα με μετρητά, σε προκατειλημμένες συμφωνίες. Δεν πρέπει Ελλάδα να πέσει στην παγίδα ή σε μετατόπιση συμμαχίας.

Κατά τα άλλα μίλησε με καλά λόγια για την Ελλάδα λέγοντας: “Η Ελλάδα μοιάζει με ένα φοίνικα. Λαμβάνει δάνεια με χαμηλότερο κόστος από την Ιταλία σε ποσοστό χαμηλότερο από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Έχει πλεόνασμα του προϋπολογισμού πάνω από τις προσδοκίες, είναι από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απολαμβάνει χαμηλή ανεργία”.

Στον κ. Ρος απάντησε ο παριστάμενος στην εκδήλωση υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει τονίσει στους Κινέζους πως καλωσορίζει κάθε ξένη επένδυση, και ότι η χώρα μας παραμένει στον πυρήνα της Δυτικής συμμαχίας.