Η εφορία επιβάλει σε συνταξιούχους πρόστιμα για αναδρομικά του 2013

Τιμωρία με τη μορφή προστίμων και προσαυξήσεων δέχτηκαν εκατοντάδες συνταξιούχοι από την εφορία, γιατί έκαναν το «λάθος» να λάβουν τη σύνταξή τους, με πολύχρονη καθυστέρηση. το μακρινό 2013. Το γεγονός ότι μαζί με τη σύνταξη, έλαβαν και τα αναδρομικά που τους οφείλονταν από τα έτη που περίμεναν για να τους απονεμηθεί το ποσό που δικαιούνται, αποτελεί αιτία ώστε οι ΔΟΥ να επιβάλουν πρόστιμα.

Με πιο απλά λόγια το υπουργείο Οικονομικών ενώ έχει φορολογήσει τα εισοδήματα του 2013 από συντάξεις δεν είχε φορολογήσει τα αναδρομικά ποσά από προηγούμενα έτη, που εισπράχθησαν μαζί με τις συντάξεις του 2013. Και γι΄αυτό φταίνει οι συνταξιούχοι και όχι το υπουργείο Οικονομικών!

Για το θέμα έχουν γίνει αλλεπάλληλες συναντήσεις του προεδρείου του ΕΝΔΙΣΥ με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Ο Βεσυρόπουλος είχε δεσμευτεί να προωθήσει σχετική διάταξη νόμου στη Βουλή, με την οποία θα απαλλάσει τους συνταξιούχους από την υπέρογκη φορολόγηση αλλά και από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί. Το έπραξε και σύμφωνα με τα λεγόμενα του ΕΝΔΙΣΥ, τακτοποίησε το θέμα σε ποσοστό 80%. Όμως στις ΔΟΥ δεν έχει προωθηθεί η σχετική διάταξη, ούτε η εγκύκλιος που πρέπει να τη συνοδεύει. Γι’ αυτό ακόμα και τώρα, μεταβαίνουν συνταξιούχοι στις Εφορίες και μαθαίνουν ότι χρωστάνε “ένα τσουβάλι λεφτά”. Μύλος…

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) παρενέβη σε αυτό το λεπτό ζήτημα και δημοσιοποίησε επιστολή που απέστειλε προς τον Απόστολο Βεσυρόπουλο. Σε αυτή τονίζεται προς τον υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας τη νέα «κοροϊδία» που υφίστανται οι συνταξιούχοι. Το ΕΝΔΙΣΥ ζητάει να ενημερωθούν οι κατά τόπους ΔΟΥ με νεότερη εγκύκλιο, που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο και θα πάψουν να υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες. Η επιστολή διαμαρτυρίας του ΕΝΔΙΣΥ προς τον κ. Βεσυρόπουλο έχει ως εξής:

«Κύριε Υφυπουργέ,
Σας γνωστοποιούμε με μεγάλη λύπη μας ότι:
Δεν γνωρίζουμε ποιά εγκύκλιο εφαρμόζουν οι υπάλληλοι των ΔΟΥ. Το κυριότερο όμως είναι
ότι δεν γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι ποια εγκύκλιο πρέπει να εφαρμόσουν! Ταλαιπωρούν τους
συνταξιούχους με νέα εκκαθάριση, διατηρώντας προσαυξήσεις και πρόστιμα. Το αιτιολογικό
τους; Λένε στους συνταξιούχους ότι η πρώτη σύνταξη που εισέπραξαν, δεν ήταν το 2013 αλλά προγενέστερα! Επομένως δεν εμπίπτει στο σχετικό νόμο, υπολογίζεται ως εκπρόθεσμη 60μηνη επιβολή προστίμου και προσαυξήσεων! Αγνοούν δε ότι οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 20% του κύριου φόρου που επιβάλατε.
Κύριε Υφυπουργέ, μιλάμε για έτη παραγεγραμμένα 2010, 2011, 2012 και 2013!

Παρακαλούμε, όπως ενημερώσετε άμεσα τις ΔΟΥ με νέα εγκύκλιο που θα αναφέρει ρητά τιισχύει για όλες τις περιπτώσεις. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες από ΔΟΥ σε ΔΟΥ. Σε ποιά παράγραφο αναφέρεται ότι οι εφαρμοστικές διατάξεις τίθενται σε ισχύ, με την πρώτη καταβολή της σύνταξης εντός του 2013, όπως συγκεκριμένα συνέβη στην Α’ ΔΟΥ Αθηνών, σε συνταξιούχο του οποίου τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας από το ΕΝΔΙΣΥ;

Και δεν είναι η μόνη περίπτωση, σε όλες τις εφορίες επικρατεί αλαλούμ.

Κύριε Υφυπουργέ, δεν είναι δυνατόν εκ νέου να μοιράζονται «εγκεφαλικά» στους
συνταξιούχους με τις νέες εκκαθαρίσεις. Και μετά από τόσο αγώνα και επικοινωνία μαζί σας
είμαστε πάλι στην αρχή με την προθεσμία να λήγει τέλος Σεπτεμβρίου.»