Οι επιχειρηματίες που ξεχώρισαν και αυτοί που αντιμετωπίζουν προκλήσεις

ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ THECEO.gr

Το επιχειρείν δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Αντίθετα, έχει προκλήσεις, κινδύνους, επιτυχίες και αποτυχίες. Κάποιοι επιχειρηματίες καταφέρουν να δημιουργούν σε ένα δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον, κάποιοι άλλοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Πολλές φορές η μία κατάσταση δίνει τη θέση της στην άλλη και γι΄αυτό λένε ότι το επιχειρείν είναι μαραθώνιος. Το THECEO.gr ξεχώρισε ορισμένες περιπτώσεις οι οποίες δεν είναι οι μόνες, που βασίστηκαν χρονικά σε γεγονότα και καταστάσεις του φετινού Ιουλίου.

Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος ομίλου ΓΕΚ-Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή

Μία τριπλή επιτυχία ήρθε τον μήνα Ιούλιο για τον πρόεδρο του διοκητικού συμβουλίου και δεύτερο βασικότερο μέτοχο των εταιρειών ΓΕΚ-Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακής. Η ΓΕΚ-Τέρνα ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ομολογιακού δανείου με ένα ικανοποιητικό κόστος χρήματος. Συνολικά αντλήθηκαν 500 εκατ. με επιτόκιο 2,75%. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση του νέου επενδυτικού προγράμματος στους τομείς των παραχωρήσεων, των υποδομών και της ενέργειας από θερμικές πηγές (σε ποσοστό 80%) ενώ μικρό μέρος των κεφαλαίων θα χρισιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού του ομίλου.
Η Τέρνα Ενεργειακή πούλησε αιολικό πάρκο 215 εκατ. ευρώ στις ΗΠΑ επιτυγχάνοντας κέρδος 30 εκατ. ευρώ και μειώνοντας ισόποσα το χρέος της.
Η τρίτη επιτυχία για τον Γιώργο Περιστέρη ήταν η συνεχής άνοδος της τιμής της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακής. Η μετοχή μέσα στον Ιούλιο προσέγγισε νέες ιστορικά υψηλές τιμές, διαφοροποιώντας την πορεία της από την κάκιστη πορεία του Χρηματιστηριού Αθηνών, δείχνοντας ότι εκτός από τύχη και ικανότητες πρέπει να έχεις και όραμα. Είναι από τις ελάχιστες μετοχές με άνοδο όλο το 2020 – +44% μέχρι τις 31 Ιουλίου – διάστημα κατά το οποίο ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου υποχωρεί 32,64%.

Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος Lamda Develoment
Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development είχε την τύχη να δει μέσα στον Ιούλιο να επιτυγχάνονται τρία πράγματα, που αφορούν εξελίξεις σχετικά με το μεγάλο έργο του Ελληνικού:
α) ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις κτιρίων στο Ελληνικό. Οι κατεδαφίσεις δεν συνεπάγονται ολοκλήρωση όλων των αιρέσεων προκειμένου να μεταβιβαστούν οι μετοχές της Ελληνικό Α.Ε., αλλά σηματοδοτούν την προκαταρκτική εκκίνηση του έργου.
β) Με αφορμή την χρηματοδότηση του έργου της ανάπλασης του Ελληνικού η εταιρεία εξέδωσε ομολογιακό δάνειο ύψους 320 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,40%. Από αυτά τα 163 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού και τα υπόλοιπα για αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων αφού η λειτουργία των εμπορικών κέντρων δεν είναι τόσο αποδοτική για να εξυπηρετηθούν τα παλιά δάνεια. Με το ξέσπασμα της πανδημίας και το κλείσιμο των εμπορικών κέντρων η οικονομική λειτουργική των εμπορικών κέτρων έγινε χειρότερη.
Το τρίτο στοιχείο, που χαρακτήρισε τις εξελίξεις γύρω από την Lamda Development ήταν η έξοδος της κυρίας Μαριάννας Λάτση από την Lamda Development, μια εξέλιξη η οποία είχε δρομολογηθεί εδώ και μήνες αλλά υλοποιήθηκε με τη μικρότερη δυνατή απώλεια για την εταιρεία, δεδομένου ότι σε αυτό το διάστημα άντλησε ποσό 970 εκατ. ευρώ τόσο από την έκδοση του ομολογιακού δανείου όσο και από την αύξηση κεφαλαίου στο τέλος του 2019 (650 εκατ. ευρώ), στην οποία συμμετείχε η κυρία Λάτση.
Τέλος, μέσα στον Ιούλιο η Lamda Development δημοσιοποίησε με μεγάλη καθυστέρηση τα οικονομικά αποτελέσματα του α΄τριμήνου του 2020, που αφορούν στην υφιστάμενη δραστηριότητα της εταιρείας, την εκμετάλλευση των εμπορικών κέντρων. Τα αποτελέσματα δεν ήταν κακά σε επίπεδο εσόδων (-3,4% στα 19,514 εκατ. ευρώ)  αλλά μειώθηκε η εύλογη αξία των ακινήτων κατά 12,817 εκατ. ευρώ ποσό που οδήγησε σε μείωση και των λειτουργικών αποτελεσμάτων (-57% τα Ebitda) και σε ζημιές το προ φόρων αποτέλεσμα (-1,304 εκατ. ευρώ).

Δημήτριος Παπαλεξόπουλος, Διευθύνων σύμβουλος Titan Cement International
Η εταιρεία Τιτάν ήταν η έκπληξη του Ιουλίου καθώς δημοσιοποίησε οικονομικά αποτελέσμα β΄τριμήνου 2020 (και κατ΄επέκταση α΄εξαμήνου της τρέχουσας οικονομικής χρήσης του 2020), τα οποία ικανοποίησαν την αγορά μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου TITAN κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθε σε 786,3 εκατ. ευρώ, παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητος (+0,1%) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το προηγούμενο έτος. Όμως τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν 12% στα 136,8 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 17,4% από 15,6% το πρώτο εξάμηνο του 2019. Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, αυξήθηκαν 63% και ανήλθαν σε 22,4 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία τον ίδιο μήνα ολοκλήρωσε την έκδοση ομολογιακού δανείου 250 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,75%. Με αυτή την έκδοση η διοίκηση θα μειώσει το κόστος δανεισμού αφού με τα χρήματα που αντλήθηκαν θα γίνει πρόωρη εξαγορά υφιστάμενου υπολοίπου ομολογιών προγενέστερης έκδοσης του 2016, ύψους 300 εκατ. ευρώ, με ετήσιο επιτόκιο 3,5%.

Πάνος Ξενοκώστας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ONEX
Ο επιχειρηματίας Πάνος Ξενοκώστας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ONEX, είναι ο ανερχόμενος επιχειρηματίας, που κατάφερε μέσα στον Ιούλιο να προχωρήσει και ο δεύτερος στόχος, που έθεσε και ήταν η απόκτηση του ελέγχου και των Ναυπηγείων Ελευσίνας, μετά την επίτευξη του πρώτου στόχου, δηλαδή η απόκτηση του ελέγχου και η επαναλειτουργία των ναυπηγείων στο Νεώριο Σύρου.
Ο εν λόγω επιχειρηματίας που πριν μερικά χρόνια σχεδίαζε μεγαλεπίβολα επενδυτικά project στις ιχθυοκαλλιέργειες, που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, βρήκε παράθυρο ευκαιρίας στη γεωπολιτική ατζέντα των ΗΠΑ και με τη βοήθεια του αμερικανού πρέσβυ Τζέφρυ Πάιατ, η σχεδιαζόμενη επένδυση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας συμπεριελήφθη στις επενδύσεις που κάνει η αμερικανική κυβέρνηση μέσω του κρατικού οργανισμού χρηματοδοτήσεων DFC (U.S. International Development Finance Corporation).
Η μεταβίβαση του μετοχικού ελέγχου και των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην ONEX (ανήκε στην εταιρεία Νεώριον Α.Ε. του Νικολάου Ταβουλάρη), ήταν βασικό προαπαιτούμενο για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία εξυγίανσης, η οποία βασίζεται στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 106 ΒΔ του Πτωχευτικού Κώδικα, με είσοδο του νέου στρατηγικού επενδυτή και γενναία διαγραφή χρεών. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξυγιανσης θα πρέππει να προηγηθεί νομικόςκαι λογιστικλόςεέλγχος “Due Diligence” που ζήτησε η DFC.

Ιωάννης Μίχος, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Epsilon Net
Η εταιρεία Epsilon Net, την οποία ο κ. Μίχος διευθύνει και κατέχει το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της έκανε ένα ακόμα άλμα. Μετά από 12 χρόνια στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών η Epsilon Net ανέβηκε κατηγορία και εισήλθε στην ρυθμιζόμενη αγορά, την λεγόμενη και ως Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, πραγματοποιώντας αύξηση κεφαλαίου, διευρύνοντας τη μετοχική σύνθεση, αντλώντας 5,33 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να αποκτήσει συμμετοχές σε εταιρείες πληροφορικής & τεχνολογίας, για ανάπτυξη νέων προϊόντων λογισμικού για κάθετες Αγορές για την Ελλάδα ή/και το εξωτερικό.
Πριν εκπνεύσει ο Ιούλιος η διοίκηση ανακοίνωσε την υπογραφή του συμφωνητικού για την αγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της πολωνικής εταιρείας Hoteliga International, μιας μικρής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην αγορά του hospitality software αλλά σηματοδοτεί την βολυληση της εταιρείας να επεκταθεί στο εξωτερικό.

Δημήτριος Γερογιάννης, διευθύνων σύμβουλος Αεροπορίας Αιγαίου Α.Ε
Μήνας προκλήσεων ήταν ο Ιούλιος για τον διευθύνοντα σύμβουλος της Αεροπορίας Αιγαίου, από τις εταιρείες που η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε στο μέγιστο βαθμό λόγω του του αντικειμένου δραστηριότητας των μεταφορών και των απαγορεύσεων/περιορισμών στη μετακίνηση επιβατών.
Τον Ιούλιο έγινε η γενική συνέλευση της εταιρείας στη διάρκεια της οποίας ο Δ. Γερογιάννης ανέφερε ότι η εταιρεία έχει επαναφέρει το 40% της πτητικής της δραστηριότητας και ότι το ποσοστό επαναφοράς θα αγγίξει το 50%. τον Αύγουστο. .Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα εκτιμώμενο αποτέλεσμα του δεύτερου τριμήνου 2020 αναμένονται ζημιές 26-28 εκατ. ευρώ ανά μήνα με τις ταμειακές απώλειες για το ίδιο διάστημα να είναι χαμηλότερες από την αρχική πρόβλεψη των 40 εκατ.γεγονός που σε συνδυασμό με τα ταμειακά διαθέσιμα 400 εκατ. ευρώ να διαμορφώνεται μία χαραμάδα αισιοδοξίας.
Η διοίκηση της εταιρείας πάντως έχει αρχίσει να απογοητεύει φανατικούς υποστηρικτές της καθώς άλλαζε απροειδοποίητα δρομολόγια μετά την άρση του lockdown ενώ είχε και τεράστιες διακυάνσεις τιμών στα ίδια δρομολόγια γεγονότα που οδήγησαν σε αταγγελία στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Σωκράτης Κόκκαλης πρόεδρος Intralot
Ο πρόεδρος της εταιρείας παροχής εφαρμογών και εκμετάλλευσης τυχερών παιγνίων Intralot, Σωκράτης Κόκκαλης στα 81 του χρόνια και ο κατά πολύ νεότερός του CEO της Intralot, Χρήστος Δημητριάδης είδαν εντός του μηνός Ιουλίου 2020 την μετοχή της εταιρείας να υποβιβάζεται και να τίθεται σε καθεστώς επιτήρησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε αυτό το καθεστώς εντάσσονται οι μετοχές εταιρειών για τις οποίες υπάρχουν βάσιμοι λόγοι που απειλούν την ομαλή πορεία της εταιρείας και συνιστούν κινδύνους για τους επενδυτές.
Η εταιρεία ακολουθεί φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια η οποία κορυφώθηκε το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της κρατικοποίησης των λοταριών που εκμεταλλευόταν στη Βουλγαρία. Η εταιρεία έχει προσλάβει χρηματοοικονομικούς συμβούλους για την αναδιάθρρωση του δανεισμου της και κυρίως την αναδιάθρωση δύο ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ (το ένα 250 εκατ. ευρώ λήγει τον Σεπτέμβριο του 2021 ενώ το δεύτερο 500 εκατ. ευρώ το 2024.
Το α΄τρίμηνο του 2020 ο κύκλος εργασιών μειώθηκε 47,1% στα 102 εκατ. ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιές -17,6 εκατ. ευρώ.

Γιάννης Καματάκης, πρόεδρος κα βασικός μέτοχος της εταιρείας MLS Πληροφορική
Παραμένει στους χειρότερους managers αφού η μετοχή της εταιρείας MLS Πληροφορική, στην οποία έχει την πλειοψηφία, παραμένει εκτός Χρηματιστηρίου χωρίς παράλληλα να υπάρχει ενημέρωση για το πως εξελίσσεται η συγκεκριμένη υπόθεση και κυρίως χωρίς να υπάρχει εδώ και πολλούς μήνες ενημέρωση για το πως εξελίσσεται η πορεία της εταιρείας στην αγορά, οι πωλήσεις της κλπ.
Η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών πραγματοποιήθηκε στις 18 Απριλίου 2020 καθώς διαπιστώθηκαν παρατυπίες στη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων. Στις 3 Ιουνίου ανακοινώθηκε η αλλαγή του διευθύνοντος συμβούλου, θέση την οποία κατείχε ο Γ. Καματάκης, ο οποίος παραμένει στη θέση του προέδρου. Ο Νάρκισος (Νάσσος) Γεωργιάδης ανέλαβε καθήκοντα CEO στην MLS ενώ νωρίτερα ο ίδιος είχε οδηγηθεί σε παραίτηση από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΑΘ (με απόφαση του βασικού μετόχου της ΕΕΣΥΠ, γνωστότερη ως «υπερταμείο») .
Στις 19 Ιουνίου 2020 ανατέθηκε στην ελεγκτική εταιρία “Deloitte Business Solutions Ανώνυμη Εταιρία Συμβούλων Επιχειρήσεων“ το έργο ελέγχου, προκειμένου, να εξεταστεί η επαναδιατύπωση των οικονομικών καταστάσεων της 31ης Δεκεμβρίου 2019!