Η ευρωζώνη συμφώνησε να μεταφέρει 748 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν την Πέμπτη 11 Ιουνίου στο Eurogroup να αποδεσμεύσουν τη μεταφορά 748 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα ως
αναγνώριση της συνεχούς προόδου της χώρας στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, ανέφεραν οι υπουργοί σε δήλωση.
«Υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η αποδέσμευση της τρίτης δόσης μέτρων για ενδεχόμενα χρέη», σημειώνει το κοινό ανακοινωθέν.
Τα χρήματα προέρχονται από κέρδη ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ, τα οποία η ευρωζώνη είχε συμφωνήσει να δώσει πίσω στην Αθήνα εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις μετά το τέλος της τελευταίας διάσωσης.

Το Eurogroup ενέκρινε και την έκτη Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα.

Στην συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης και στις αποφάσεις του αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός αναφέρει πως αναγνωρίζεται από όλους η καλή πορεία της οικονομίας, πριν το ξέσπασμα της κρίσης, εκθειάστηκε η ταχεία και αποφασιστιή αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και επιβεβαιώθηκε η πρόοδος σε σειρά μεταρρυθμίσεων. Οπότε αποφασίστηκε η επιστροφή των 748 εκατ. ευρώ, που αποτελεί το τρίτο πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών:

Σήμερα (σ.σ. την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020) πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Eurogroup.
Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η 6η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα.
Ήταν η τρίτη, συνεχόμενη, θετική Έκθεση για την Ελλάδα, σε λιγότερο από έναν χρόνο.
Αναγνωρίστηκε, από όλους τους συμμετέχοντες, η καλή πορεία της οικονομίας πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.
«Εκθειάστηκε η ταχεία και αποφασιστική αντίδραση της Κυβέρνησης» για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της.
Επιβεβαιώθηκε η πρόοδος σε σειρά μεταρρυθμίσεων, παρά τις αντίξοες συνθήκες, και οι προοπτικές για ισχυρή ανάκαμψη το 2021.
Επαναλήφθηκε ότι η δημοσιονομική ευελιξία, που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβάνει και τους στόχους οι οποίοι είχαν τεθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
Επακόλουθο των ανωτέρω υπήρξε η απόφαση εκταμίευσης του τρίτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 748 εκατ. ευρώ, του δεύτερου πακέτου επί σημερινής διακυβέρνησης.
Η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη εταίρων και αγορών, συνεχίζει να εφαρμόζει το συνεκτικό, δυναμικό, αποτελεσματικό και εμπροσθοβαρές σχέδιό της. Σχέδιο το οποίο, με την υλοποίηση φιλοαναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά μας, θα μας επιτρέψει να υπερβούμε τις σημερινές δυσκολίες με τις ελάχιστες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, και να διαμορφώσουμε στέρεες βάσεις για το μέλλον της οικονομίας.