Η γερμανική κυβέρνηση διακόπτει τη σύμβαση με την Επιτροπή Λογιστικών Ελέγχων λόγω σκανδάλου (Wirecard) – Ευθύνες και στην BaFin

Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να καταγγείλει τη σύμβασή που έχει με την αρμόδια επιτροπή Λογιστικών Ελέγχων (FREP-Financial Reporting Enforcement Panel), αφού η εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών Wirecard υπέβαλε αίτηση πτώχευσης την περασμένη εβδομάδα σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα απάτης στη Γερμανία, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος την Κυριακή.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικών Ελέγχων (FREP) Δρ. Edgar Ernst.

Πρόεδρος της επιτροπής FREP είναι ο καθηγητής οικονομικών Dr. Edgar Ernst (Otto Beisheim School of Management, Vallendar) και αντιπρόεδρος η κυρία Dr Bettina Thormann,  η οποία εκτός είναι και σύμβουλος της Ένωσης ελεγκτικών εταιρειών της Γερμανίας.

Η εφημερίδα Bild της Κυριακής ανέφερε ότι τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών θα διακόψουν τη Δευτέρα τη συνεργασία με την ομάδα που κάνει τους λογιστικούς ελέγχους, μια σχεδόν ιδιωτική οντότητα που εποπτεύει τις οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων εταιρειών.
«Καταλήξαμε σε συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών για τη λήξη της σύμβασης», δήλωσε ο αξιωματούχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί ή να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Wirecard κατέρρευσε μετά από απαίτηση των πιστωτών και την αποκάλυψη τρύπας στα βιβλία της, την οποία ο ελεγκτής της ΕΥ (Ernst & Young) είπε ότι ήταν το αποτέλεσμα μιας περίπλοκης παγκόσμιας απάτης.

Το σκάνδαλο έφερε στο επίκεντρο της επικαιρότητας τον εποπτική αρχή Γερμανίας BaFin στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της οποίας οι έρευνες για παράβαση βασίζονται εν μέρει στην ομάδα που κάνει τους λογιστικούς ελέγχους δηλαδή στην FREP και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για αποτυχία εποπτείας της εταιρείας fintech.