Η Γερουσία ενέκρινε το σχέδιο προϋπολογισμού για το πακέτο βοήθειας 1,9 τρισεκ. δολαρίων

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (τοπική ώρα) το σχέδιο προϋπολογισμού που θα επιτρέψει να περάσει το πακέτο βοήθειας ύψους 1,9 τρισεκ. δολαρίων για την COVID-19 του προέδρου Τζο Μπάιντεν τις ερχόμενες εβδομάδες με ή χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών.

Έπειτα από περίπου 15 ώρες συζητήσεων και αλλεπάλληλων ψηφοφοριών για δεκάδες τροπολογίες, η Γερουσία έφθασε σε ισοψηφία 50-50 για το σχέδιο προϋπολογισμού. Το αδιέξοδο ξεπεράστηκε από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, η θετική ψήφος της οποίας έδωσε τη νίκη στους Δημοκρατικούς και έστειλε την πρόταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τελική έγκριση.

Λίγο πριν από την τελική ψηφοφορία, οι Δημοκρατικοί έκαναν επίδειξη δύναμης, προτείνοντας μια τροπολογία που ανέτρεπε το αποτέλεσμα προηγούμενων ψηφοφοριών για το μέλλον του αγωγού Keystone XL και τη βοήθεια για τον κορονοϊό προς παράτυπους μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ.

Ήταν η πρώτη φορά που η Χάρις, υπό τον ρόλο της ως προέδρου της Γερουσίας, έριξε την αποφασιστική ψήφο μετά την ορκωμοσία της ως αντιπροέδρου του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.