
O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s Investor Service αναβάθμισε την Παρασκευή το βράδυ το αξιόχρεο της χώρας σε Ba3 από B1 προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση για σταθερές προοπτικές. Οι λόγοι της αναβάθμισης σύμφωνα με τον οίκο είναι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν επιφέρει πρόοδο σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση και η καταπολέμηση της διαφθοράς.
Oπως αναφέρετε στο report οι βασικοί παράγοντες για την αναβάθμιση είναι:
1. Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις υποστηρίζουν τη βελτίωση της θεσμικής ισχύος και έχουν επιφέρει σημαντική πρόοδο σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση, η συμμόρφωση και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Κατά την άποψη του οίκου, ο κίνδυνος αναστροφής αυτών των βελτιώσεων είναι χαμηλός.
2. Οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας τα επόμενα χρόνια είναι θετικές παρά τις αρνητικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας, ιδίως στον τομέα του τουρισμού. Η οικονομία της Ελλάδας θα ωφεληθεί από τις συνεχείς προσπάθειες για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος σε συνδυασμό με τις εισροές των πολύ σημαντικών ευρωπαϊκών κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι ευνοϊκές προοπτικές ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την επιστροφή σε μια συνετή δημοσιονομική θέση, θα οδηγήσουν σε σταδιακή αντιστροφή της τάσης του δημόσιου χρέους. Επιπλέον, η Ελλάδα επωφελείται από την πολύ ευνοϊκή δομή του χρέους και τις χαμηλές αποδόσεις.
Οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την άποψη της Moody’s ότι θα χρειαστεί χρόνος πριν τα οφέλη των θεσμικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ενσωματωθούν πλήρως και γίνουν ορατά.
Για τον τραπεζικό κλάδο αναφέρει ότι παρά τις βελτιώσεις εξακολουθεί να απαιτεί ισχυρή δράση για να ενισχύσει την ποιότητα του ενεργητικού του.
Σχετικά με την ύφεση του 2020 ο οίκος αξιολόγησης την τοποθετεί στο -9%, αλλά προβλέπει μεσοπρόθεσμα μέσο ρυθμό ανάπτυξης 3,5%.
Σταϊκούρας: Αποδεικτικό στοιχείο της αυξημένης εμπιστοσύνης
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Moody’s:
«O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας. Πρόκειται για εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την οικονομία της. Μάλιστα, η αξιολόγηση έγινε σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας και των επιμέρους εθνικών οικονομιών, καθώς και υψηλής αβεβαιότητας που η πανδημία έχει επιφέρει. Η εξέλιξη αυτή συνιστά αποδεικτικό στοιχείο αυξημένης εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την Κυβέρνηση, για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης, τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε την προσπάθεια με πίστη στις δυνάμεις της πατρίδας, σχέδιο, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, για να κάνουμε τη χώρα μας πιο ισχυρή, την οικονομία της πιο παραγωγική και την κοινωνία μας πιο δίκαιη και συνεκτική».
































