Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο

Οι τιμές των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, δημιουργώντας ένα ακόμα επισιτιστικό σοκ στις φτωχές χώρες αλλά και δυσκολεύοντας τη ζωή των πολιτών γενικότερα.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization/FAO) των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης τιμών τροφίμων FAO παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των πιο διαδεδομένων προϊόντων διατροφής.

Η άνοδος των τιμών οφείλεται στη σταθερότερη ζήτηση και στο χαμηλότερο δολάριο, δήλωσε ο FAO. Καθώς τα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης ύλης για τα τρόφιμα, συνήθως εκφράζονται στο δολάριο, ένα ασθενέστερο δολάριο υποστηρίζει τις τιμές. Ενας άλλος λόγος; ανόδου των τιμών ήταν οι δυσκολίες, που έχει δημιουργήσει στην εφοδιαστική αλυσίδα ο κορωνοϊός.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η άνοδος των τιμών γίνεται την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου, που αποτελεί πρώτη ύλη για τα υλικά συσκευασίας και βασικό μέγεθος του κόστους παραγωγής συνολικά στη μεταποίηση και διανομή, υποχώρησαν σημαντικά στη διάρκεια της πανδημίας και παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Αύξηση 11,2% του χοιρινού κρέατος στην Κίνα 

Σήμερα Τετάρτη, η στατιστική υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε ότι οι τιμές των τροφίμων της χώρας αυξήθηκαν 11,2% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019 λόγω των υψηλών τιμών χοιρινού κρέατος ως αιτία της εκδήλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων που έχει αποδεκατίσει τα κοπάδια της Κίνας. Τον Αύγουστο, οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν 52,6% σε σχέση με αυτές που ήταν πριν από ένα χρόνο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε την περασμένη Δευτέρα σχετικά ότι καθώς εκτυλίσσεται η κρίση του ιού, διαταραχές στις εγχώριες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων επηρεάζουν την παραγωγή τροφίμων και προκαλούν απώλεια εισοδήματος αλλά και δημιουργούν έντονες εντάσεις και κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια.