Οι προνομιούχοι του Μεγάλου Περιπάτου: Τα πολυτελή καταλύματα γύρω από την αμφιλεγόμενη αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας

Γράφει η Μαρία Μπακοπούλου

Όλο το κέντρο της Αθήνας ένας «πεζόδρομος», ένας «Μεγάλος Περίπατος»: Από τον Μάιο και μέχρι σήμερα, το μεγαλεπήβολο, όσο και αμφιλεγόμενο έργο του Δήμου Αθηναίων δίνει στους πεζούς και τους ποδηλάτες τη δυνατότητα να μετακινηθούν με μία μεγαλύτερη άνεση, αλλά μόνο στο κέντρο της Αθήνας που ούτως ή άλλως είχαν αυτή τη δυνατότητα, καθώς ο μεγάλος Περίπατος δεν αναβάθμισε κάποια υποβαθμισμένη περιοχή με εξαίρεση την Ομόνοια και τη μελλοντική του επέκταση προς την Πατησίων (οδός 28ης Οκτωβρίου) μέχρι το ύψος του Αρχαιολογικού Μουσείου και της πλατείας Αιγύπτου.

Και αν φέτος λόγω Covid-19, οι αλλοδαποί επισκέπτες που κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης είναι ελάχιστοι και η εικόνα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη εντελώς διαφορετική, με αρκετά από τα ξενοδοχεία να παραμένουν κλειστά ή να λειτουργούν με πολύ χαμηλές πληρότητες, τα επόμενα χρόνια και μετά την ολοκλήρωση του project θεωρείται βέβαιο ότι η ύπαρξη του Μεγάλου Περιπάτου θα ευνοήσει σε μεγάλο βαθμό τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που βρίσκονται στους δρόμους απ’ όπου έχει χαραχθεί.

Σαν τα… μανιτάρια τα ξενοδοχεία στην Ομόνοια

Η Ομόνοια ανήκει αναμφισβήτητα στη μεγάλη… ευνοούμενη του υπό υλοποίηση σχεδίου. Έχοντας περιμετρικά τον σταθμό μετρό, το ανανεωμένο σιντριβάνι και τώρα και την πεζοδρόμηση, σταδιακά έγινε πόλος έλξης επενδύσεων από ελληνικές, αλλά και πολυεθνικές επιχειρήσεις που είδαν «μπροστά» από την εποχή τους και εξελίσσεται το ενδιαφέρον παρά την παροδική διακοπή λόγω κορωνοϊού.

Την αρχή έκανε το 2016 με την επένδυση στο Athens Tiare Hotel ο εξ Αμερικής ομογενής επιχειρηματίας Μανώλης Πετρογιάννης, ο οποίος ήταν και εκείνος που, κόντρα στις απαισιόδοξες, τότε, προβλέψεις, άνοιξε το ξενοδοχείο, σημειώνοντας, μέχρι την έλευση του κορονοιού ικανοποιητικές κρατήσεις και δίνοντας «πράσινο φως» και στους επόμενους.

Λίγο μετά την έναρξη του 2020, η ισραηλινή αλυσίδα Brown επένδυσε πάνω από 12 εκατ. ευρώ στην ολική αναδιαμόρφωση του πάλαι ποτέ Acropol Ηotel στην γωνία της Πειραιώς με την Ομόνοια, προσδοκώντας την αναγέννηση της πλατείας.

Εν τω μεταξύ, τα οφέλη του Μεγάλου Περιπάτου, προφανώς, αναμένει τώρα και η Prodea Investments, η οποία σε συνεργασία με την Dimand ανέλαβαν την εκ βάθρων ανακαίνιση του εγκαταλειμμένου προς το παρόν Σαρογλείου Μεγάρου στις αρχές της οδού Σταδίου, ακριβώς πάνω στην Ομόνοια. Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν το κτίριο να μετατρέπεται σε ξενοδοχείο γνωστής αλυσίδας Moxy Hotels, του ομίλου Marriott, το πρώτο κατάλυμα νεανικού στυλ στην πρωτεύουσα μετά από αυτό της Πάτρας που ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από μερικά χρόνια.

Και μπορεί ο κορονοιός να σταμάτησε προς το παρόν τις εργασίες, ωστόσο φαίνεται πως αυτό είναι ένα project που υπάρχει η επιθυμία να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, με άγνωστο, όμως, ορίζοντα εγκαινίων.

Την ίδια στιγμή, αναδεικνύεται σοφή και η κίνηση του βρετανικού επενδυτικού ομίλου London and Regional Properties να αναλάβει το 2019 το ιστορικό Τιτάνια από την επί χρόνια ιδιοκτήτρια οικογένεια Μαλάμου.

Η πανδημία κρατά το ξενοδοχείο κλειστό, όμως, το κομβικό του σημείο, λίγο πιο πάνω από την Ομόνοια και επί της οδού Πανεπιστημίου, αναμένεται να το τοποθετήσει με δυναμική στη λίστα των «ωφελουμένων».

Η Μητροπόλεως

Ο στενός δρόμος στο κέντρο της Αθήνας, που ενώνει το Σύνταγμα με το Μοναστηράκι φαίνεται να είναι από αυτούς που θα ευνοηθούν εάν τελικά υλοποιηθεί το αρχικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει την μετατροπή της ελεύθερη οδό από Ι.Χ.  (πρόσβαση οδό θα έχουν μόνο τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, τροφοδοσίας, απορριμματοφόρα, εξυπηρέτηση δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, όσα κατευθύνονται στους χώρους στάθμευσης εξυπηρέτησης κατοίκων και ξενοδοχείων και ταξί μετά από κλήση τους).

Στην οδό Μητροπόλεως φύτρωσαν σαν μανιτάρια μεγάλα και μικρότερα ξενοδοχεία. Ίσως είναι ο δρόμος με τα περισσότερα ξενοδοχεία, 10 στον αριθμό σε σχέση με το μήκος του. Τα ξενοδοχεία της Μητροπόλεως ή πλησίον αυτής είναι τα εξής: Arethousa HotelPan HotelAthens Diamond Plus (Βουλής και Μητροπόλεως), Electra Metropolis AthensBest Western AmazonHotel Metropolis, The ZillersCiel AthensPlaka Hotel (Καπνικαρέας) και το NS Place, στο τέλος της Μητροπόλεως στο Μοναστηράκι (ούτως ή άλλως είναι πεζόδρομος).

Το Σύνταγμα

Οι πιο μεγάλες αντιδράσεις για τον Μεγάλο Περίπατο προκλήθηκαν για τις παρεμβάσεις του Συντάγματος, όμως οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων της περιοχής δεν φαίνεται να συμμερίζονται την ίδια αγωνία.

Τα ξενοδοχεία της οικογένειας Λασκαρίδη της Λάμψα Α.Ε., η Μεγάλη Βρετανία και το King George έχουν ανοίξει πλέον τις πύλες τους και αναμένουν την ηρεμία μετά την καταιγίδα του κορωνοϊού για να υποδεχθούν τις ορδές επισκεπτών που θα φέρουν, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, οι επόμενοι μήνες.

Τα στελέχη του ομίλου, εξάλλου, από την αρχή στο πλευρό του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη από την πρώτη στιγμή σε αυτό το project, καθώς διατηρούν και άριστες σχέσεις με την οικογέννεια Μητσοτάκη.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το άνοιγμα τον Σεπτέμβριο, από τον ίδιο όμιλο, του επίσης πεντάστερου Athens Capital Hotel σε συνεργασία με την διάσημη ξενοδοχειακή αλυσίδα Accor Hotels.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος βαδίζει και το Athens Plaza της οικογένειας Βαρδινογιάννη, το οποίο, εξάλλου, ήταν από τα ξενοδοχεία που παρέμειναν ανοικτά καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown και βίωσε τα καλά και τα άσχημα της έναρξης του Μεγάλου Περιπάτου.

Το Hilton

Έχει περάσει, ήδη, 11/2 χρόνος από τότε που ο έλεγχος του εμβληματικού ξενοδοχείου Hilton πέρασε στον όμιλο Κωνσταντακόπουλου του Costa Navarino της Μεσσηνίας, που μάλλον τότε δεν γνώριζε αυτό το… δώρο που θα του γίνονταν από τον Δήμο Αθηναίων και θα τόνωνε το ρυθμό των κρατήσεων.

Το γεγονός ότι βρίσκεται στην αρχή της Βασιλίσσης Σοφίας και κοντά στην περίμετρο του Μεγάλου Περιπάτου, του δίνει, αναμφισβήτητα, ένα μεγάλο πλεονέκτημα και αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη θέση του, καθώς βρίσκεται «δύο βήματα» από το κέντρο.

Το έργο του Μεγάλου Περιπάτου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022, με τις παρεμβάσεις του να υπολογίζονται σε περίπου 50.000m2 ελεύθερου, δημόσιου χώρου, δημιουργώντας μια περιπατητική πορεία μέσα στην πόλη με συνολικό μήκος διαδρομής 6,8 χιλιόμετρα, μία από τις πιο εκτεταμένες της Ευρώπης. Χωρίς αμφιβολία, όταν ο κορονοιός θα βρεθεί πίσω μας, αναμένεται να πολλαπλασιάσει τα έσοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που βρίσκονται κατά μήκος τους, οι οποίες φυσικά μετά την επέλαση της πανδημίας, θα το χρησιμοποιήσουν ως ένα ακόμα προωθητικό όπλο για την προσέλκυση αλλοδαπών επισκεπτών που θέλουν να γνωρίσουν τις γωνιές του κέντρου της Αθήνας.

Τι περιλαμβάνει ο Μεγάλος Περίπατος Το σύνολο του Περιπάτου, εκτός των διαμορφωμένων οδών Δ. Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου, περιλαμβάνει την διαδρομή Β. Αμαλίας, Β. Όλγας, Ηρώδου Αττικού, Β. Σοφίας, Πανεπιστημίου, Αθηνάς, Μητροπόλεως και Ερμού, καθώς και την περιοχή της Πλάκας και του Εμπορικού Τριγώνου. Η παρέμβαση θα περιλάβει και την 28ης Οκτωβρίου (γνωστή ως Πατησίων), από την Ομόνοια μέχρι την πλατεία Αιγύπτου, για την ενοποίηση του περιπάτου με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στην οδό Ηρώδου Αττικού, που βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου και ο εκάστοτε Πρωθυπουργός της χώρας, έχει ήδη απαγορευθεί η είσοδος στα ΙΧ και στις μοτοσυκλέτες. Πρόσβαση έχουν μόνο τα οχήματα των κατοίκων και τροφοδοσίας.
Επίσης, η οδός Η οδός Μητροπόλεως θα μετατραπεί σε οδό ελεύθερη από Ι.Χ.
με πρόσβαση μόνο στα ΙΧ κατοίκων, τροφοδοσίας και όσα σχετίζονται με τα ξενοδοχεία.

Σε επόμενο στάδιο θα υλοποιηθεί και η σύνδεση του Κεραμεικού με την Ακαδημία Πλάτωνος, ώστε να συμπεριληφθεί στον Περίπατο και ο συγκεκριμένος, μοναδικός αρχαιολογικός χώρος. Στόχος είναι στην τελική φάση του έργου, η Αθήνα να αποκτήσει με συνολικό μήκος διαδρομής 6,8 χιλιομέτρων.