Η Τουρκία ξαναβγάζει το Ορούτς Ρέις εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας – Χαιρετίσματα στη Μέρκελ

Η Τουρκία ξανακλιμακώνει την ένταση στη Μεσόγειο μετά την έκδοση Navtex για έρευνες του «Ορούτς Ρέις» εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας από τις 12 έως τις 22 Οκτωβρίου. Η Navtex εκδόθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακή προς Δευτέρα και αφορά περιοχή 7,5 μίλια από το Καστελόριζο.

Η περιοχή που δεσμεύεται ξεκινάει νοτίως της Ρόδου και καταλήγει νοτίως του Καστελόριζου, με τις δύο άκρες της να βρίσκονται ανάμεσα στη Ρω και στη Στρογγύλη, τις δύο νησίδες που συμπληρώνουν το σύμπλεγμα.

H νέα NAVTEX από την Τουρκία έρχεται ελάχιστες ημέρες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα ξεκινήσουν σύντομα οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών και μετά τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος ανέφερε πως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου του υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα προτείνει ημερομηνία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

Στο μεταξύ η Τουρκία έχει προσθέσει μία ακόμα προκλητική ενέργεια με το άνοιγμα των Βαρδουσίων στην Αμμόχωστο.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο μεσολαβητικός ρόλος που προσπάθησε να παίξει η Γερμανία αποτυγχάνει στην πράξη και η ΕΕ καλείται να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει και να ενεργοποιήσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας.