Η Wall Street ανεβαίνει τον τοίχο της αμφισβήτησης, κάνοντας πάρτι

Αν και δεν είχε ανακηρυχθεί ο νικητής των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου ούτε την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, οι τιμές των μετοχών στις ΗΠΑ έκαναν ράλι με τον δείκτη Nasdaq να σημειώνει καμπύλες υψηλής απόδοσης.

Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο περίπου 367 μονάδες ή 1,34% και έκλεισε στις 27.847,66 μονάδες. Ο δείκτης αναφοράς των blue-chip έφθασε να κερδίζει έως 800 στη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,2% στις 3.443,44 μονάδες ενώ ο Nasdaq έκανε άλμα +3,85% και έκλεισε στις 11.590,78 μονάδες.

Αναλυτές έλεγαν ότι δεν πρόκειται για αντίδραση λόγω των πολιτικών εξελίξεων, αλλά για αντίδραση λόγω της οικονομικής πολιτικής που ασκείται από τη FED και τη συνεχή βοήθεια που παρέχει στις αγορές.

Οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών έκαναν πάρτι. Apple και τη Microsoft είχαν άνοδο 4,08 και 4,82% αντίστοιχα ενώ η μετοχή της Facebook έφτασε το απίστευτο +8,32%. Επίσης μεγάλα κέρδη άνω του 6% είχαν οι μετοχές της Alphabet και της Amazon.

Οι αναλυτές απέδιδαν την άνοδο των μετοχών αυτών στις σταθερή αποδοτικότητα και στο ότι αποδίδουν και σε περιόδους αβεβαιότητας. Ωστόσο, ορισμένοι θεώρησαν ότι εάν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία τότε αυτό εκλαμβάνεται ως θετική εξέλιξη στα σχέδια των Δημοκρατικών να αυξήσουν τους φόρους επί των κεφαλαιακών κερδών.

Πάντως, κάποιοι συνεχίζουν να ανησυχούν με το σκεπτικό ότι ένα πιθανό αμφισβητούμενο αποτέλεσμα θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το χρηματιστήριο καθώς θα εμποδίσει την ικανότητα της Ουάσινγκτον να περάσει το πρόσθετο δημοσιονομικό πακέτο οικονομικής στήριξης.