ΗΠΑ: Σε υψηλό 3,5 μηνών οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Σημαντική αύξηση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, μετά από την υποχώρηση που καταγράφηκε την εβδομάδα που περιελάμβανε την αργία για την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα ανήλθε στις 853.000 το υψηλότερο επίπεδο από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου, από τις αναθεωρημένες ανοδικά 716.000 νέες αιτήσεις μία εβδομάδα νωρίτερα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 725.000 αιτήσεις.

Επιπλεόν οι ήδη υπάρχουσες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 230.000 σε 5,76 εκατ., πρώτη φορά που ο αριθμός αυτός σημείωσε άνοδο από τα τέλη Αυγούστου.

Τα τελευταία στοιχεία υποδεικνύουν ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει υπό ασφυκτική πίεση, καθώς η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση του κορωνοϊού για δεύτερη φορά, εξαναγκάζουν πολλές επιχειρήσεις να αναστείλουν τη λειτουργία τους και να αποδεσμεύσουν εργαζόμενούς τους.

Άλλωστε όπως έδειξαν τα στοιχεία του Νοεμβρίου, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν μόλις κατά 245.000, από 610.000 τον Οκτώβριο.

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έφθασαν στο αποκορύφωμά τους τον Μάρτιο στις 6,867 εκατ. Έκτοτε δεν έχει περάσει εβδομάδα κατά την οποία οι νέες αιτήσεις να έχουν πέσει κάτω από τις 665.000, το υψηλότερο επίπεδο στη διάρκεια της κρίσης το διάστημα 2007/09.