Κ. Καραμήτσος (Ενωση Ιδιοκτητών Κτημάτων Γάμου/Catering): Στο 90% η πτώση του τζίρου, τιμωρητική η στάση της πολιτείας

Μηδαμινό κύκλο εργασιών, ήδη από τον προηγούμενο Απρίλιο σημειώνουν οι επιχειρήσεις που συνδέονται με τα κτήματα γάμων σε όλη την επικράτεια, τόσο λόγω φόβου για τον Covid, όσο και λόγω των περιοριστικών μέτρων της πολιτείας

Γράφει η Μαρία Μπακοπούλου

O μοναδικός μήνας που εργάστηκαν ήταν ο Ιούλιος και αυτός κατά το ήμισυ, αναφέρουν οι φορείς του κλάδου ενώ οι προβλέψεις τους για το 2021 δεν είναι καθόλου ευνοϊκές, καθώς λόγω της ιδιαιτερότητας της δραστηριότητας – κλείσιμο χώρων πολλούς μήνες πριν – ελάχιστα ζευγάρια έχουν αποφασίσει εκδηλώσεις για την επόμενη σεζόν.

Τα παρεχόμενα από την Ένωση Ιδιοκτητών Κτημάτων και Ιδιοκτητών Καταστημάτων Catering στοιχεία δείχνουν ότι η πτώση του τζίρου έχει φτάσει το 95%, ενώ η ζημιά ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ για το 2020, ποσό που μπορεί να αυξηθεί αν υπολογίσουμε μέσα σε αυτό και τα επαγγέλματα που συνδέονται με τους γάμους όπως μουσικοί, DJ, κομμωτές, καταστήματα νυφικών, υποδημάτων, ανθοπωλεία κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος αριθμεί, στην παρούσα φάση σε όλη Ελλάδα, γύρω στα 500 κτήματα, από τα οποία τα 160 βρίσκονται στην Αττική.

Μιλώντας στο THECEO.GR ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Κτημάτων Γάμων και Catering, Κωνσταντίνος Καραμήτσος κάνει λόγο για «ανύπαρκτη βοήθεια από την πλευρά της πολιτείας», η οποία διατηρεί από την πρώτη στιγμή απέναντι στον κλάδο «σχεδόν τιμωρητική στάση».

«Ήταν ίσως η χειρότερη χρονιά στην διαδρομή μας τα τελευταία έτη, σε όλη την Ελλάδα, οι επιχειρήσεις μας εργάστηκαν ελάχιστα και όταν έγινε αυτό, με πολύ λίγα άτομα και με όλα τα μέτρα ασφαλείας, που σημαίνει πρόσθετα έξοδα για εμάς».

Σύμφωνα με τον κ. Καραμήτσο, οι απαγορεύσεις που τέθηκαν από την πολιτεία είναι υπερβολικές. «Μας απαγόρευσαν σε ανοιχτό χώρο, με αποστάσεις και αυστηρά μέτρα ασφαλείας που ήδη τηρούσαμε, να έχουμε εκδήλωση πάνω από 20 άτομα, κάτι που θεωρώ πολύ άδικο, υπερβολικό και συνέβαλε στην μαζική ακύρωση των όποιων εκδηλώσεων είχαμε οργανώσει από την άνοιξη. Μας ακυρώνει, επίσης, και την όποια δραστηριοποίηση και στους εσωτερικούς χώρους πλέον στο επόμενο χρονικό διάστημα».

Ανύπαρκτα τα μέτρα της πολιτείας

Ο κ. Καραμήτσος υπογραμμίζει ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ήταν τελικά ανύπαρκτα σε σχέση με τους επιχειρηματίες του κλάδου και η στάση που κράτησε σχεδόν τιμωρητική:

«Αυτή τη συμπεριφορά εισπράξαμε ως κλάδος, τιμωρητική διάθεση από την πολιτεία. Ακόμα δηλαδή και τα μέτρα που θέσπισε, προς βοήθειά μας, έκρυβαν… λεπτομέρειες που τελικά απέτρεψαν πολλούς συναδέλφους από το να τα αξιοποιήσουν. Μιλάω για την επιστρεπτέα προκαταβολή, στην οποία υπήρχε ένας όρος για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, που αυτόματα μπορεί να απέρριπτε το 50-60% των συναδέλφων. Όταν το είπαμε στον κ. Γεωργιάδη αν αυτός ο όρος μπορούσε να παραληφθεί μας απάντησε “δεν γίνεται, είναι ευρωπαϊκή νομοθεσία”».

Όπως επίσης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ένωσης «Το μόνο που έχουμε εισπράξει από κ. Γεωργιάδη και Σταϊκούρα στις συναντήσεις μας μαζί τους είναι ‘’ναι, ναι, ναι’’ και υποσχέσεις. Ίσως θεωρούμαστε ότι είμαστε λίγο κλάδος ‘’ελίτ’’, ίσως θεωρούν οι ιθύνοντες ότι τα προηγούμενα χρόνια έχουμε βγάλει αρκετά χρήματα και έχουμε ρευστότητα, δεν ξέρω που να το αποδώσω. Κάτι που φυσικά, όμως, δεν ισχύει, καθώς είχαμε πίσω μας, μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, με σαφώς μειωμένες εκδηλώσεις».

Ο κ. Καραμήτσος εκτιμά προβλέπει ότι το 2021 θα είναι πιθανόν παρόμοια η κατάσταση, σε ό,τι αφορά τα κτήματα και τις εκδηλώσεις, ίσως και χειρότερα. Όπως τονίζει «δεν έχουμε καμία κράτηση για το 2021 ακόμα, που σε άλλες συνθήκες, θα είχαμε κλείσει τις μισές μας εκδηλώσεις για Ιούνιο – Ιούλιο της επόμενης χρονιάς. Ο κόσμος φοβάται, η πολιτεία δεν δίνει κατευθύνσεις, είναι ακόμα όλα τόσο ρευστά».