Κατατέθηκε η τροπολογία για ΠΑΟΚ – Ξάνθη: Προβλέπει ποινές αφαίρεσης 5 έως 10 βαθμών

Ποινή αφαίρεσης 5 έως 10 βαθμών από το τρέχουν ή το επόμενο πρωτάθλημα, προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή και η οποία αντικαθιστά την πρόβλεψη για υποβιβασμό σε περίπτωση πολυδιοκτησίας.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε και θα μπει σε διαδικασία ψήφισης προβλέπεται αφαίρεση βαθμών από -5 ως -10 για βαρεία παράβαση, όπως αυτή που διαπιστώθηκε από την ΕΕΑ για ΠΑΟΚ και Ξάνθη, ενώ καταργείται η κείμενη νομοθεσία που ίσχυε ως σήμερα με την ποινή του υποβιβασμού.

Αυτό σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη θα χάσουν βαθμούς από την υπάρχουσα βαθμολογία, ως τιμωρία. Και έτσι πλέον ο Ολυμπιακός αποκτά σημαντικό προβάδισμα στην μάχη του πρωταθλήματος μιας και περνά ξανά πρώτος.

 

Μενδώνη: Η κυβέρνηση δεν θέλει να επιτρέψει νέο κοινωνικό διχασμό με αφορμή το ποδόσφαιρο

Την νομοθετική ρύθμιση που συνιστά επί τις ουσίας μια σολομώντειο λύση, θα υπερασπιστεί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία εθεάθη να εξέρχεται από το μέγαρο Μαξίμου στις 5 το απόγευμα. Η επιλογή Μενδώνη έγινε αφενός επειδή είναι υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και τύποις προΐσταται του Αθλητισμού, αφετέρου διότι εκτιμήθηκε ότι η παρουσία του Λ. Αυγενάκη ίσως προκαλούσε αντιδράσεις.

Στην σύντομη παρέμβασή της η υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επεσήμανε ότι με την τροπολογία «επιχειρείται ένας εύλογος εξορθολογισμός των κυρώσεων σε διαπίστωση παραβάσεων του αθλητικού νόμου».
«Η ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση σέβεται πλήρως την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των αθλητικών ομοσπονδιών οι οποίες θα εφαρμόσουν με τα όργανα τους την νέα ρύθμιση . Αυτό που αλλάζει είναι η δυνατότητα επιμέτρηση της ποινής στο πλαίσιο που ορίζει ο νομοθέτης» τόνισε η υπ. Πολιτισμού για να προσθέσει: «Όταν απειλείται με διχασμό η ελληνική κοινωνία που είναι τραυματισμένη από το πρόσφατο παρελθόν και προσπαθεί να ανακάμψει η ανάληψη πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση είναι στάση ευθύνης».
Οπως υπογράμμισε ακόμη η Λίνα Μενδώνη «η ενότητα είναι αναγκαίος όρος προόδου όχι μόνο στον Αθλητισμό αλλά και ευρύτερα. Η κυβέρνηση δεν θέλει να επιτρέψει έναν νέο κοινωνικό διχασμό με αφορμή το ποδόσφαιρο. Αυτό είναι το πρώτιστο μέλημα μας αυτό επιδιώκουμε με την τροπολογία. Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει διάφορα κρίσιμα θέματα που δεν αφήνουν περιθώριο για οποιαδήποτε ένταση είτε για νέο διχασμό ανάμεσα στους πολίτες της».