Καθυστερήσεις στο εμβόλιο της Moderna έριξαν τη μετοχή της

Η τιμή της μετοχής της εταιρείας Moderna υποχώρησε 4,90% (έχανε μέχρι και 9,4%) στο Nasdaq την Πέμπτη μετά από μια αναφορά σύμφωνα με την οποία η δοκιμή για το εμβόλιο κορωνοϊού της εταιρείας βιοτεχνολογίας θα καθυστερήσει, πιθανώς μερικές εβδομάδες.

Η εταιρεία, η οποία συνεργάζεται με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, ανέμενε να ξεκινήσει τη δοκιμή της φάσης 3 με 30.000 συμμετέχοντες για το εμβόλιο μέσα στον Ιούλιο, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της προηγούμενης φάσης.  Φαίνεται ότι κάτι δεν πήγε καλά, και η εταιρεία κάνει αλλαγές στο σχέδιο, το οποίο έχει αλλάξει χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του STAT News και την αναφορά ενός ερευνητή.

Πάντως ως απάντηση στο δημοσίευμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel, επέμεινε λέγοντας στο CNBC: «Πάντα είπαμε τον Ιούλιο. Και επιβεβαιώνω τον Ιούλιο.» Οι μετοχές ανέκαμψαν στη συνέχεια αλλά έκλεισαν με σημαντική πτώση 4,90% στα 58,57 δολάρια.

Το πειραματικό εμβόλιο της Moderna περιέχει γενετικό υλικό που ονομάζεται messenger RNA ή mRNA. Το mRNA είναι ένας γενετικός κώδικας γύρω από τα κύτταρα αντιγόνου που μπορεί να αντιμετωπίσει το ιό. Ήταν η πρώτη εταιρεία που συμμετείχε σε δοκιμή φάσης 1 για τον άνθρωπο τον Μάρτιο. Ο Δρ Anthony Fauci, ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας για τις μολυσματικές ασθένειες στις ΗΠΑ, έχει συχνά αναφερθεί σε αυτό το πιθανό εμβόλιο. Τον Μάιο, η εταιρεία δημοσίευσε δεδομένα από τη δοκιμή του πρώτου σταδίου, σύμφωνα με τα οποία το εμβόλιο παρήγαγε αντισώματα κατά του Covid-19 σε τουλάχιστον οκτώ συμμετέχοντες.

Η προσπάθεια της Moderna είναι μία από τις πολλές που κάνουν και άλλες εταιρείες για την παραγωγή εμβολίου κατά του Covid-19, που έχει μολύνει περισσότερα από 10.000.000 άτομα και έχει προκαλέσει τουλάχιστον 516.970, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Περισσότερα από 100 εμβόλια βρίσκονται υπό ανάπτυξη παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τουλάχιστον 17 από αυτά βρίσκονται ήδη σε κλινικές δοκιμές, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Εάν όλα πάνε καλά με την επόμενη δοκιμή της Moderna, το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο για δημόσια κυκλοφορία έως τα τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές του 2021.

Την Τετάρτη 1η Ιουλίου, η αμερικανική Pfizer κυκλοφόρησε θετικά αποτελέσματα από την δοκιμή εμβολίου σε άνθρωπο και οι προσπάθειες συνεχίζονται προκαλώντας τα σχετικά ανεβοκατεβάσματα στις τιμές των μετοχών.