Κεγκέρογλου: Ζητά απόσυρση της τροπολογίας για ΕΛΤΑ διαφορετικά το ΚΙΝΑΛ δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο για λαθρεμπόριο

«Εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει την τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον μετασχηματισμό των ΕΛΤΑ που κατατέθηκε χθες αιφνιδιαστικά , θα αναθεωρήσουμε την θετική μας ψήφο μας επί της Αρχής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη του λαθρεμπορίου γιατί νοθεύει το νομοσχέδιο», γνωστοποίησε, από το βήμα της Ολομέλειας, ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου.

Χαρακτήρισε τον τρόπο με τον οποίο κατατέθηκε η τροπολογία «λαθροχειρία», με την οποία -όπως υποστήριξε- «η κυβέρνηση της ΝΔ προετοιμάζει την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ πάνω στο χαλί που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι επί 18 μήνες αδιαφόρησε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συσσωρεύονταν από την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, όταν τα ΕΛΤΑ έφτασαν στο έσχατο σημείο να καλύπτουν τη λειτουργία τους από τα χρήματα που κατέθεταν οι καταναλωτές ρεύματος για να πληρωθεί η ΔΕΗ (!) και τώρα, συνέχισε ο κ. Κεγκέρογλου, «έρχεται με μια απαράδεκτη τροπολογία να προετοιμάσει τους καλύτερους όρους για τον ιδιώτη επενδυτή και μάλιστα εις βάρος των εργαζομένων και των εξυπηρετούμενων πολιτών».

Υποστήριξε ότι επιχειρείται η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων για τους νεοπροσλαμβανόμενους, μονομερή μείωση των αμοιβών των εργαζόμενων που μετατάσσονται και χαρακτηρισμό εργαζομένων ως πλεονάζον προσωπικό, ενώ παράλληλα φροντίζει με ειδική διάταξη για πελατειακές προσλήψεις.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ αναγνώρισε ως «θετική» τη διάταξη της καταβολής των οφειλόμενων ποσών από 149 έως 180 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο για την περίοδο 2013 – 2020, όμως είπε ότι αυτή «γίνεται τώρα όχι τόσο για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ΕΛΤΑ αλλά για να δημιουργηθούν οι καλύτερες οικονομικές συνθήκες για τον ιδιώτη επενδυτή».

Ζήτησε να αποσυρθεί η τροπολογία από τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, πλην του άρθρου 10 για την καταβολή των οφειλών του Δημοσίου και να έρθει με την κανονική διαδικασία νομοθέτησης ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τα ΕΛΤΑ. Σε άλλη περίπτωση, υπογράμμισε, «το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει όλα τα άρθρα για την περιστολή του λαθρεμπορίου του νομοσχεδίου, αλλά θα αναθεωρήσει τη θετική στάση επί της Αρχής η οποία πλέον δεν είναι η πάταξη του λαθρεμπορίου αλλά η προώθηση της λαθροχειρίας εις βάρος των ΕΛΤΑ, των εργαζομένων και των εξυπηρετούμενων πολιτών».