Κίνημα Αλλαγής κατά κυβέρνησης και Τσιάρα για υπερχρεωμένα νοικοκυριά που σύντομα χάνουν το σπίτι τους

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Ανακοίνωση κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ο οποίος ανακοινώνει μεγαλεβήπολα σχέδια αλλά δεν ασχολείται με το ότι χιλιάδες Έλληνες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους λόγω του νόμου που η κυβέρνηση ψήφισε για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά χωρίς να δώσει παρατάσεις, εξέδωσε το Κίνημα Αλλαγής και ζητάει από την κυβέρνηση να αναστείλει και να παρατείνει έως τον Ιούνιο τις προθεσμίες υποβολής της αίτησης, καθώς και των προθεσμιών 60 ημερών για κατάθεση προτάσεων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Την ώρα που ο Υπουργός Δικαιοσύνης προαναγγέλλει για την επέτειο των 200 ετών από το 1821 μία «επανάσταση» στον χώρο της Δικαιοσύνης και δημοσιεύει μεγαλεπήβολα σχέδια ψηφιακού μετασχηματισμού της, χιλιάδες Έλληνες κινδυνεύουν να χάσουν τις επόμενες μέρες την προστασία της πρώτης κατοικίας τους…

Στις 40.000 περίπου αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που υποβλήθηκαν την διετία 2013-2014, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί οριστικά μόλις 4.400 αιτήσεις επαναπροσδιορισμού, γεγονός που οφείλεται τόσο σε λειτουργικά προβλήματα της ίδιας της πλατφόρμας, όσο και στην αδυναμία των πολιτών να συγκεντρώσουν από τις υπολειτουργούσες Δημόσιες Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., Υποθηκοφυλακεία κ.ο.κ.) αλλά και από τις Τράπεζες-funds τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία, που πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα.

Την ίδια στιγμή ο Υπουργός δηλώνει πως προτεραιότητά του είναι να εγγυηθεί τον σεβασμό στις αρχές του Κράτους Δικαίου, που παραμένει ακρογωνιαίος λίθος του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Αν αυτό επιθυμεί ο Υπουργός, χαρακτηριστικό δείγμα σεβασμού στη δίκαιη απονομή της Δικαιοσύνης θα ήταν η προστασία των αιτήσεων επαναπροσδιορισμού των εκκρεμών υποθέσεων του Ν. Κατσέλη.

Ως γνωστόν, η μη σύννομη συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης, έως την εκπνοή της προθεσμίας της 15ης Ιανουαρίου 2021, έχει ως απόρροια την απώλεια της προστασίας της πρώτης κατοικίας χιλιάδων πολιτών. Συνεπώς, η άμεση παράταση της προθεσμίας, καθίσταται επιτακτική ανάγκη. Η παράταση δεκαπέντε ημερών, που ακούγεται πως θα δοθεί για τον επαναπροσδιορισμό των αιτήσεων της πρώτης «σειράς» εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, δεν συνιστά λύση. Συνιστά «μαρτύριο της σταγόνας».

Στην δυστοπική περίοδο που διανύουμε και ενώ η αγορά, οι εργαζόμενοι και οι δικηγόροι έχουν πληγεί καίρια ενώ έχουν ανασταλεί όλες οι δικαστικές προθεσμίες, είναι παντελώς παράλογο να εξαιρούνται από την αναστολή μόνο οι προθεσμίες των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Καλούμε την Κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή, να σεβαστεί την Κοινωνία και το Κράτος Δικαίου και να αναστείλει άμεσα όλες τις ασφυκτικές προθεσμίες που τέθηκαν με τον – κατάφωρα αντισυνταγματικό – Ν. 4745/2020 στον επαναπροσδιορισμό των εκκρεμών υποθέσεων του Ν. Κατσέλη. Ιδίως την καλούμε να αναστείλει και να παρατείνει έως τον Ιούνιο τις προθεσμίες υποβολής της αίτησης, καθώς και των προθεσμιών 60 ημερών για κατάθεση προτάσεων.