Κορωνοϊός: 119 τα θύματα στη χώρα – Κατέληξε 35χρονος χωρίς υποκείμενο νόσημα

Αν και η επιδημία του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας συνεχίζει να παρουσιάζει πτωτική πορεία, η μακάβρια λίστα καθημερινά μεγαλώνει. Πλέον οι νεκροί ανέρχονται συνολικά σε 119, καθώς κατέληξαν ακόμα δύο ασθενείς, ένας στην Αθήνα και ένας στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 03:15 τα ξημερώματα κατέληξε ένας άνδρας 75 ετών που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός από τις 27 Μαρτίου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και είχε υποκείμενο νόσημα.

Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό πως κατέληξε και ένας 35χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα δεν είχε υποκείμενο νόσημα. Ο 35χρονος εισήχθη στο νοσοκομείο στις 15 Απριλίου, δύο ημέρες αργότερα διασωληνώθηκε καθώς ανέβασε υψηλό πυρετό και σήμερα δυστυχώς άφησε την τελευταία του πνοή.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα του Πάσχα, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε μόλις 10 νέα κρούσματα, σημειώνοντας μάλιστα πως η χώρα μας έχει καταφέρει να περιορίσει δραστικά τη διασπορά της νόσου, καθώς ο αριθμός R0 [ρυθμός δευτερογενών λοιμώξεων – δείκτης πορείας διασποράς του ιού] είναι κάτω από 0,6.

Ο κ. Τσιόδρας χθες ανακοίνωσε ακόμα επτά θανάτους. Από τους θανόντες 30 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, με μέση ηλικία τα 74 έτη. Το 90,5% των θυμάτων του κορωνοϊού είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Μεταξύ αυτών που κατέληξαν ήταν ένας 86χρονος στο ΑΧΕΠΑ μια 68χρονη από την Καστοριά, νοσηλευόταν στην Εντατική Μονάδα Θεραπείας του νοσοκομείου «Παπανικολάου», ένας 74χρονος που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ κι ένας 66χρονος από τις Σέρρες που νοσηλευόταν σε ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά 61 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων το 84% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι μεγάλη ηλικίας. Σαράντα τέσσερις ασθενείς εξήλθαν από ΜΕΘ.

Ο λοιμωξιολόγος αναφερόμενος στο κρούσμα σε έγκυο σε δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι, επεσήμανε πως έγιναν έλεγχοι σε όσους μένουν εκεί καθώς επίσης και στο προσωπικό. Ο ΕΟΔΥ έδωσε αναλυτικές οδηγίες. Υπενθυμίζετασι ότι η γυναίκα που βρέθηκε θετική, η οποία είναι από την Σομαλία -ετών 28- φιλοξενείται σε ξενοδοχείο που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Η εγκυμονούσα προσήλθε το πρωί της Κυριακής 19 Απριλίου στο νοσοκομείο του Ναυπλίου, για άλλη αιτία η οποία δεν σχετίζεται με συμπτώματα κορωνοϊού. Στο νοσοκομείο του Ναυπλίου υπεβλήθη στον προβλεπόμενο ιατρικό έλεγχο για έκθεση της στην Covid-19.