Μακρόν: Η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον εταίρο μας στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι επτά χώρες που συμμετέχουν σήμερα στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7) θα πιέσουν ώστε να υιοθετηθεί κοινή ευρωπαϊκή θέση απέναντι στην Τουρκία.

Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρη και να έχει μια πιο ενιαία θέση απέναντι στην Τουρκία, σχολίασε ο Μακρόν, τονίζοντας ότι η ΕΕ επιθυμεί να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης, όμως η Άγκυρα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε κάποιες περιοχές.

Παράλληλα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από την Κορσική ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, οικοδεσπότης της MED7, επεσήμανε ότι η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται για την ανάληψη συντονισμένης δράσης προκειμένου να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε το ΚΥΤ στη Μόρια.

“Η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον εταίρο μας στην Ανατολική Μεσόγειο”, εκτίμησε ο Εμ. Μακρόν, εκφράζοντας παράλληλα τη βαθιά του ελπίδα να υπάρξει εκ νέου ένας εποικοδομητικός διάλογος με την Άγκυρα.

Χαρακτήρισε δε “απαράδεκτες” τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Τουρκία του Τ. Ερντογάν με την λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγέζ Αλ Σάρατζ, καθώς σε αυτές “υπάρχει ξεκάθαρη άρνηση νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας”.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτες τις πρακτικές τουρκικών γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Υποχρεούμαστε ως Ευρωπαίοι να είμαστε εξαιρετικά ξεκάθαροι και σταθεροί στη θέση μας έναντι της κυβέρνησης του προέδρου Ερντογάν, που συμπεριφέρεται σε ορισμένα ζητήματα με απαράδεκτο τρόπο”, πρόσθεσε.

“Ελπίζω οι συνομιλίες μας σήμερα το απόγευμα θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε προς μία κοινή θέση και η βαθιά μου επιθυμία είναι να επανεμπλακούμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία”, κατέληξε ο πρόεδρος της Γαλλίας.