Με ελλείψεις η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας περί πώλησης της ΕΤΕ Κύπρου

Ο Παύλος Μυλωνάς, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, παρακολουθεί ομιλία στο τέταρτο Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Σάββατο 2 Μαρτίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι υπεγράφη σύμβαση με την AstroBank Limited για την πώληση του 100% της θυγατρικής της ΕΤΕ στη Κύπρο, National Bank of Greece (Cyprus) Ltd.

Η Εθνική Τράπεζα δεν αναφέρει το τίμημα της συναλλαγής, κάτι που αποτελεί σοβαρή παράλλειψη στην ανακοίνωση και ταυτόχρονα αποτελεί πεδίο παρέμβασης για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Κατά τα άλλα, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ενημερώνει ότι η συναλλαγή αναμένεται να έχει θετική επίδραση στον δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) της ΕΤΕ και ότι η ολοκλήρωσή της υπόκειται στις εγκρίσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, ενημέρωσε ότι η Credit Suisse International ενεργεί ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤΕ, η Freshfields Bruckhaus Deringer ως διεθνής νομικός σύμβουλος και η Chryssafinis & Polyviou LLC ως τοπικός νομικός σύμβουλος της ΕΤΕ.

Περί Astro Bank

Η Astro Bank είναι η πρώην θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς και εξαγοράστηκε η πλειοψηφία του μετοχικού της κεφαλαίου από διάφορους μετόχους με μεγαλύτερο την εταιρεία συμμετοχών Holding M. Sehnaoui S.A.L. που κατέχει το 22,87% των μετοχών της τράπεζα.

Η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει μέτοχος της AstroBank με 12,60%

Αλλοι βασικοί μέτοχοι είναι ο Bassam Najib Diab με 11,60%, η WG Cyprus (Holding) SAL με 11,45%, η MAR Takla Palace SAL με 6,05%, η Libra Holdings Ventures Limited με 5,07% και ο Vladimir Sautov.