Με προσφυγές και αιτήσεις «θεραπείας» απαντούν οι συνταξιούχοι στα κουτσουρεμένα αναδρομικά

Ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων ανέρχονται σε 1.145.551 που σημαίνει ότι μόλις το 46,15% θα του συνόλου λαμβάνουν κάποιο ποσό από αυτά που δικαιούται

Με προσφυγές και τήσεις θεραπείας απαντούν οι συνταξιούχοι στα κουτσουρεμένα αναδρομικά μάλιστα σε λιγότερους από τους μισούς συνταξιούχους. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι 1,3 εκατ συνταξιούχοι δεν θα λάβουν ούτε ευρώ, αλλά και ότι μεγάλο μέρος των υπολοίπων συνταξιούχων διαπίστωσαν πως τα αναδρομικά που έλαβαν ή πρόκειται να λάβουν τις επόμενες μέρες, είναι λιγότερα από εκείνα που περίμεναν. Αιτία, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ότι τα αναδρομικά αφορούν περικοπές μόνο από κύριες συντάξεις, με συνέπεια να μένουν εκτός οι περικοπές από επικουρικές και από τα δώρα.

Επίσης, υπάρχουν συνταξιούχοι οι οποίοι διαπιστώνουν διαφορές ανάμεσα στα ποσά που αναγράφονται στο ενημερωτικό σημείωμα του e-ΕΦΚΑ και στα ποσά που πιστώνονται στους λογαριασμούς τους.

Όσο και αν το υπουργείο Εργασίας δηλώνει ότι γι’ αυτές τις περιπτώσεις, η εξόφληση θα
πραγματοποιηθεί έως 31 Δεκεμβρίου, είναι πολλές οι περιπτώσεις των συνταξιούχων που δεν δείχνουν διατεθειμένοι να περιμένουν. Άλλωστε, επί μία δεκαετία, οι συνταξιούχοι υπομένουν τις κυβερνητικές υποσχέσεις, από διαφορετικές κυβερνήσεις και διαπιστώνουν ότι και πάλι, αυτές δεν έχουν αντίκρισμα.

Η αίτηση θεραπείας, σύμφωνα με την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του
Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), πρέπει να υποβληθεί από όλους τους συνταξιούχους που
πήραν «κουρεμένα» αναδρομικά. Σε διαφορετική περίπτωση η μη υποβολή της αίτησης, επισημαίνει το ΕΝΥΠΕΚΚ, θεωρείται αποδοχή της παρανομίας της κυβέρνησης – ΕΦΚΑ, που στέρησαν στους συνταξιούχους τα αναδρομικά από τις περικοπές στις συντάξεις και τα Δώρα.

Από το υπουργείο Εργασίας επιμένουν ότι η διαδικασία σταδιακής καταβολής των αναδρομικών, συνεχίζεται ομαλά και χωρίς προβλήματα. Μάλιστα, δόθηκε στη δημοσιότητα ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων, οι οποίοι ανέρχονται σε 1.145.551 και οι οποίοι θα λάβουν αναδρομικά ποσά. Μόνο που ακόμα και έτσι, αποδεικνύεται τελικά ότι στο σύνολο των συνταξιούχων, μόλις το 46,15% θα είναι «τυχερό» και θα λάβει κάποιο ποσό από αυτά που δικαιούται.