Μεγάλη πτώση 2,46% για Nasdaq και προειδοποίηση Yellen για bitcoin

H άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα έχε χαλάσει την όρεξη των επενδυτών για μετοχές εταιρειών που σημειώνουν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Ετσι, υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων σε μετοχές του τεχνολογικού τομέα ο σχετικός δείκτης Nasdaq υπέστη μεγάλες απώλειες στη Wall Street. Aντίθετα, οι ώριμες μετοχές του Dow Jones κράτησαν δεν επηρεάστηκαν.

Την ίδια περίπου ώρα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που θέτει το bitcoin τόσο στους επενδυτές όσο και στο απλό κοινό.

Η Yellen είπε ότι παραμένουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα και τη σταθερότητα. «Δεν νομίζω ότι το bitcoin… χρησιμοποιείται ευρέως ως μηχανισμός συναλλαγών», είπε CNBC σε ένα συνέδριο των New York Times. «Στο βαθμό που χρησιμοποιείται, φοβάμαι ότι είναι συχνά για παράνομη χρηματοδότηση. Είναι ένας εξαιρετικά αναποτελεσματικός τρόπος διεξαγωγής συναλλαγών και η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται κατά την επεξεργασία αυτών των συναλλαγών είναι συγκλονιστική. ”

Ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με άνοδο 27,37 μονάδες ή 0,09% στις 31.521,69 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 30,21 μονάδες (-0,77%) και υποχώρησε στις 3.876,50 μονάδες, συμπληρώνοντας πέντε διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε βουτιά 341,41 μονάδων (-2,46%) και έκλεισε στις 13.533,05 μονάδες καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 27 Ιανουαρίου.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 14 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 14 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η Walt Disney με κέρδη 8,11 δολ. ή σε ποσοστό 4,42% στα 191,76 δολ. και ακολούθησαν η Caterpillar στα 218,06 δολ. με άνοδο 3,88% και η Dow στα 62,48 δολ. με άνοδο 3,46%.

Αντίθετα σημαντική πτώση σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών Nike (-3,77%), η Intel (-3,65%) και η Apple (-2,98%).

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν με προσοχή τις ομιλίες των αξιωματούχων της Federal Reserve. Αύριο ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ μιλήσει για την οικονομία στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας κατάθεσης του.

Στα οικονομικά στοιχεία, η μεταποιητική δραστηριότητα στην πολιτεία του Τέξας επιτάχυνε τον ρυθμό επέκτασης της τον Φεβρουάριο παρά το κύμα πολικού ψύχους που έπληξε την πολιτεία προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Επίσης, ο δείκτης της επιχειρηματικής δραστηριότητας ενισχύθηκε στις 17,2 μονάδες το Φεβρουάριο από 7,0 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να υποχωρήσει στις 5,0 μονάδες σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.