Μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση: 67-70 δισ. ευρώ εκτιμάται το άνοιγμα την επόμενη 35ετία

Τα πρώτα στοιχεία των αναλογιστικών μελετών που πραγματοποιούνται στο υπουργείο Εργασίας για τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση δείχνουν πως το χρηματοδοτικό κενό για τη μετάβαση στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα εκτιμάται σε 67 με 70 δισ. ευρώ για τα επόμενα 35 χρόνια.  Η εφαρμογή του νέου, κεφαλαιοποιητικού μοντέλου θα αφορά όλους τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και όσους είναι κάτω των 35 ετών. Το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι θα φέρει σχετικό νόμο στη Βουλή, αφού πρώτα θα έχει στη διάθεσή του, αναλογιστικές μελέτες που θα δείχνουν πως θα χρηματοδοτηθεί η μετάβαση και βεβαίως τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος από το 2022 και μετά.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εργασίας επιμένει στην προώθηση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης, ξεκαθαρίζοντας ότι αποτελεί προεκλογική δέσμευση. Επίσης, τονίζει ότι δεν θα επηρεαστούν οι σημερινές συντάξεις αφού τουλάχιστον κατά την πρώτη δεκαετία είναι μικρή η επιβάρυνση. Ενδεικτικά αναφέρεται πως για το 2022 η επιβάρυνση είναι 40 εκατ. ευρώ.
Τα επόμενα έτη, υπάρχει αλματώδης αύξηση, χρόνο με τον χρόνο. Ακόμα και έτσι πάντως, στο υπουργείο Εργασίας επιμένουν ότι πρέπει να γίνει αυτή η μετατροπή, καθώς θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα διοχετευθούν κονδύλια προς τον ιδιωτικό τομέα. Οι νέοι ασφαλισμένοι θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν σε τρία επενδυτικά προγράμματα, χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου, για να στηρίξουν τις αποταμιεύσεις τους, σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλουν.