Μέτοχος μήνυσε την Airbus για αποδεδειγμένες υποθέσεις διαφθοράς

Μέτοχοι της Airbus υπέβαλλαν μήνυση στην εταιρεία (Airbus SE) την Πέμπτη 6/8,  κατηγορώντας τον ευρωπαίο κατασκευαστή αεροπλάνων για απάτη λόγω πλαστογράφισης τίτλων, παραπλανώντας τους σχετικά με την ικανότητα της εταιρείας να διαχειρίζεται και να αποφεύγει κατηγορίες διαφθοράς για σχεδόν τεσσεράμιση χρόνια.

Η δικαστική ενέργεια κατατέθηκε από τον μέτοχο Andrew Kornecki στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ. Ο Kornecki ζητά αποζημιώσεις για τις φερόμενες παραβιάσεις της νομοθεσίας περί αμερικανικών κινητών αξιών της Airbus το διάστημα από τις 24 Φεβρουαρίου 2016 έως τις 30 Ιουλίου 2020 (Η υπόθεση είναι: Kornecki v Airbus SE et al, U.S. District Court, District of New Jersey, No., 20-10084).

H μήνυση στρέφεται κατά του διευθύνοντος συμβούλου Guillaume Faury και του προκατόχου του Tom Enders, καθώς κατά του oικονομικού διευθυντή, Dominik Asam και του προκατόχου του Harald Wilhelm.

Η Airbus συμφώνησε τον Ιανουάριο να διευθετήσεις με τποσό 4 δισ. ευρώ κατηγορίες διαφθοράς που αποδώθησαν στην εταιρεία από τις αμερικές, τις βρετανικές και τις γαλλικές αρχές, γεγονός που ένας δικαστής των ΗΠΑ ονόμασε «διάχυτο και καταστροφικό σύστημα δωροδοκίας».

Τον Ιούλιο, το Γραφείο για Σοβαρές Απάτες του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε κατηγορίες διαφθοράς εναντίον της μονάδας ειδικής διαχείρισης έργων GPT της Airbus και τριών ατόμων για συμβόλαιο παροχής υπηρεσιών επικοινωνιών στην Εθνική Φρουρά της Σαουδικής Αραβίας.

Η προσφυγή στη δικαιοσύνη του Andrew Kornecki περιλαμβάνει κατηγορίες κατά της Airbus ότι αποκρύπτει ελλείψεις στους ελέγχους συμμόρφωσής της, εκθέτοντάς τη σε μεγαλύτερο κίνδυνο στην περίπτωση που η δωροδοκία και η διαφθορά συνέβαλαν στην ενίσχυση των εσόδων και των κερδών και απέδωσε την πτώση της τιμής της μετοχής στις παραπάνω διευθετήσεις περιπτώσεων διαφθοράς.

Πολλοί επενδυτές στις ΗΠΑ μηνύουν εταιρείες για απώλειες επενδύσεων που αποδίδουν σε ψευδείς, παραπλανητικές ή ανεπαρκείς γνωστοποιήσεις.