Μικρή αύξηση της ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Rishi Sunak.

Η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε αύξηση το τρίμηνο που έως τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS) που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Το βασικό ποσοστό ανεργίας για την περίοδο Μαίου-Ιουλίου ανήλθε στο 4,1% από 3,9% που παρατηρήθηκε την προηγούμενη περίοδο τριών μηνών και η οποία χαρακτηρίστηκε από το lockdown.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις 32,98 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω εργάζονταν μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, 202.000 περισσότερα από ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά μειώθηκαν 12.000 από το προηγούμενο τρίμηνο. Η ετήσια αύξηση οφείλεται κυρίως στο ότι περισσότερες γυναίκες βρήκαν εργασία .

Τα τριμηνιαία στοιχεία δείχνουν μια διαφορετική εικόνα για τους άνδρες και τις γυναίκες: ο αριθμός των ανδρών που απασχολούνται αυξήθηκε κατά 22.000, ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων γυναικών μειώθηκε κατά 34.000.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον  περασμένο μήνα είχαν δείξει ότι από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, η απασχόληση στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε σημειώσει τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση της σε μια δεκαετία.

Ωστόσο, τα στοιχεία είναι απίθανο να δείξουν την πραγματική έκταση των απωλειών θέσεων εργασίας που προκλήθηκαν από τον κορωναϊό λόγω του συστήματος «furlough» της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο επιδοτεί τους μισθούς των εργαζομένων σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις απολύσεις.
Σύμφωνα με το καθεστώς, η κυβέρνηση έχει καταβάλει έως και το 80% των μηνιαίων μισθών των εργαζομένων έως και 2.500 £ (3.272 δολάρια), αλλά το πρόγραμμα λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

Σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία, ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ δήλωσε: «Αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή για πολλούς, καθώς η πανδημία συνεχίζει να έχει βαθύ αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προστασία των θέσεων εργασίας και η παροχή βοήθειας στους ανθρώπους είναι η πρώτη μου προτεραιότητα. “