Μικρή άνοδος για Dow Jones, S&P-500, πτώση για Nasdaq εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων

O Dow Jones και o S&P 500 έκλεισαν με μικρή άνοδο την Παρασκευή, ξεπερνώντας τις ανησυχίες για τις αυξανόμενες εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας.

Ο Dow Jones έκλεισε 46,50 μονάδες υψηλότερα ή 0,2% στις 27,433,48 μονάδες. Ο S&P 500 ολοκλήρωσε την ημέρα με άνοδο 0,1% στις 3.351,28 μονάδες. Και οι δύο δείκτες αύξησαν το σερί ανόδου σε έξι ημέρες.

Αντίθετα, ο Nasdaq υποχώρησε 0,9% στις 11.010,98. Οι μετοχές των Amazon και Netflix υποχώρησαν 1,8% και 2,8%, αντίστοιχα, της Microsoft 1,8% και της Apple υποχώρησαν 2,3%.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε την Πέμπτη το βράδυ εκτελεστικές εντολές για την αντιμετώπιση της «απειλής που θέτουν» οι κινεζικές εφαρμογές TikTok και WeChat. Ως μέρος της παραγγελίας, οποιαδήποτε συναλλαγή με την ByteDance και την Tencent, οι μητρικές εταιρείες της TikTok και της WeChat, αντίστοιχα, θα αποκλειστούν σε 45 ημέρες.

Οι ΗΠΑ, επίσης επέβαλαν κυρώσεις στην επικεφαλής διευθύντρια του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ.

Την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Δημοκρατικών δεν πήγαν καλά και δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας.

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόσι είπε αργά την Παρασκευή ότι διαμήνυσε στον Λευκό Οίκο να επιστρέψει στο τραπέζι με μεγαλύτερα νούμερα για το πακέτο βοήθειας. Ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin είπε ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος.

Ένα από τα βασικά σημεία στις διαπραγματεύσεις είναι το ενισχυμένο ομοσπονδιακό επίδομα ανεργίας ύψους 600 $ την εβδομάδα που έληξε στα τέλη Ιουλίου. Οι Δημοκρατικοίπ θέλουν να επεκτείνουν το όφελος για το ίδιο ποσό, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν μειωμένο εβδομαδιαίο ποσό.

Πάντως, τα νέα για την οικονομία των ΗΠΑ χθες ήταν καλά, αφού ανακοινώθηκαν 1,763 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από τον Dow Jones περίμεναν αύξηση 1,4 εκατομμυρίων. Το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ υποχώρησε στο 10,2% και ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο. Οι αναφορές θέσεων εργασίας για τον Ιούνιο και τον Μάιο αναθεωρήθηκαν επίσης σε υψηλότερα νούμερα.