Μητσοτάκης: Είμαι κοντά σε απόφαση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Tι είπε για Ελληνοτουρκικά και εκλογικό νόμο

Την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας σχολίασε μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του γεύματος με τους διαπιστευμένους συντάκτες, διευκρινίζοντας ότι είναι πολύ κοντά στην απόφαση του για το πρόσωπο που θα προτείνει, αλλά η σχετική ανακοίνωση θα αργήσει λίγο ακόμη.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός απευθυνόμενους στους δημοσιογράφους στο εστιατόριο της Σχεδίας, είπε: «Χρόνος υπάρχει. Είμαι πιο κοντά στην απόφαση, χωρίς ωστόσο να έχω αποφασίσει ακόμα».

Ως προς τα εθνικά θέματα, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη, αλλά τόνισε ότι πάντα υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας. «Η Χάγη είναι μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», είπε, ενώ για τα αμερικανικά αεροπλάνα F-35 ανέφερε ότι, αν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, θα το εξετάσουμε σοβαρά να αγοράσουμε.

«Θέλουμε πολιτική λύση στην εμφύλια διαμάχη που να την αγκαλιάζει η ΕΕ και για εμάς κόκκινη γραμμή είναι όποιο καθεστώς προκύψει να ακυρώσει τη Συμφωνία με την Τουρκία», είπε για τη Λιβύη.

Ο ίδιος επεσήμανε πως δεν θα συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση. «Η πρόταση που ετοιμάζω είναι πολύ κοντά σε αυτά που έχω ακούσει», είπε και συνέχισε: «Δεν θεωρώ ότι είναι εύκολες οι 200 ψήφοι, αλλά, αν χρειαστεί, θα ψηφιστεί και από 158. Εκλογές σε κάθε περίπτωση θα γίνουν το 2023».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις μέρες των Χριστουγέννων, εξαίροντας την ομορφιά του τοπίου των Ιωαννίνων, ενώ αποκάλυψε ότι διάβασε δύο βιβλία αυτές τις μέρες. Το «Blueprint» (αποτύπωμα) του Nicholas Christakis και το “The age if surveillance capitalism” της Σοσάνα Ζούμποφ.