Μόνο το 23,2% των βιοτεχνών του Πειραιά βλέπει αύξηση στον τζίρο

Ερευνα, σχετικά με το βαθμό αισιοδοξίας των βιοτεχνών της περιοχής του Πειραιάς τόσο για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όσο και για την προσωπική επιχείρηση τους, για τα προβλήματα που συναντούν και την κατάσταση που αντιμετωπίζουν, πραγματοποίησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων «Opinion Poll».

Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν μέσα στην κρίση, από το 2010 και μετά, αντιμετωπίζουν το μέλλον με τη μεγαλύτερη αισιοδοξία, σε σχέση με τις επιχειρήσεις που λειτουργούσαν και πριν την κρίση. Στο δείγμα της έρευνας εκπροσωπήθηκαν αναλογικά όλοι οι χώροι δραστηριότητας (Μεταποίηση- Υπηρεσίες- Εμπόριο), οι νομικές μορφές των υπαρχόντων επιχειρήσεων και η γεωγραφική τους θέση (Δυτική Αττική, Ευρύτερη περιοχή Πειραιά).

Από τους 800 βιοτέχνες του ΒΕΠ, που συμμετείχαν στην έρευνα, το 33.9% δηλώνουν ότι χρειάζονται τεχνικό προσωπικό και από αυτούς το 76.7% τονίζουν ότι δεν βρίσκουν εύκολα. Το στοιχείο αυτό σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΒΕΠ, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και διάσταση όταν το 33.2% των επιχειρήσεων εμφανίζονται στην έρευνα να σκοπεύουν να κάνουν μία ή παραπάνω προσλήψεις μέσα στο 2020.

Ακόμη, το 58.9% των βιοτεχνών δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει για την φορολόγηση, τις εισφορές κ.λ.π η κυβέρνηση, έναντι του 34.4% που έχουν αντίθετη άποψη, ενώ σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της έρευνας φαίνεται να μην υπάρχει ικανοποίηση από την πλειοψηφία για τον ρόλο και τη συμβολή των δήμων στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την ανάπτυξη. Το 54.9% δεν είναι ικανοποιημένοι, έναντι ενός 39.2% που είναι ικανοποιημένοι.

Σχετικά με τον τζίρο για το 2019 φαίνεται να ήταν στα ίδια επίπεδα με πριν για το 46.4% των επιχειρήσεων. Στο 27.9% υπήρξε μείωση, ενώ στο 23.2% αύξηση.

Σημαντικό επίσης είναι το στοιχείο της έρευνας που δείχνει το 69.2% των επιχειρήσεων να ικανοποιούν τις οφειλές κάθε είδους που έχουν, ενώ το 15.5% το πράττουν αλλά κάπως καθυστερημένα και το 14.4% τις ικανοποιεί με κενά.

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ανδριανός Μιχάλαρος σε δηλώσεις του ανέφερε: «Εκτιμήσαμε ως διοίκηση του Επιμελητηρίου, ότι στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, χρειάζεται να στηριχθούμε σε επιστημονικά ευρήματα που μας δείχνουν καλύτερα τα υπάρχοντα προβλήματα, τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσουμε, τους βασικούς άξονες των διεκδικήσεών μας που πρέπει να χαράξουμε.»

Ο κ. Μιχάλαρος επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην παροχή κινήτρων και ενισχύσεων προς τις βιοτεχνίες και τους επαγγελματίες με παραγωγικές και τεχνικές δραστηριότητες. Υπάρχει αδήριτη ανάγκη αφ’ ενός για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και αφ’ ετέρου την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων.» Ακόμη τόνισε πως απαιτείται άμεσος επαναπροσδιορισμός του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, μετεκπαίδευση του υφιστάμενου εκπαιδευτικού προσωπικού, εκσυγχρονισμός της ύλης αλλά δημιουργία μιας νέας γενιάς επαγγελματιών στα τεχνικά επαγγέλματα.

Σημειώνεται ότι τα αναλυτικά συμπεράσματα της έρευνας, καθώς και η επεξήγηση του γενικότερου κλίματος στις βιοτεχνίες θα παρουσιαστεί στη συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, στις 18:30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΒΕΠ (Καραϊσκου 111, Πειραιάς).