Νέο ρεκόρ απασχόλησης στη Γερμανία, παρά την ασθενή ανάπτυξη

Πολλές κουβέντες γίνονται για την ασθενή ανάπτυξη της ευρωζώνης και της Γερμανίας ειδικότερα, όμως η απασχόληση στη Γερμανία αυξήθηκε σε επίπεδο ρεκόρ το 2019, καθώς η υψηλότερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας και η μεγαλύτερη μετανάστευση ξένων εργαζομένων υπερκάλυψε τη δημογραφική μεταβολή, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (Destatis, Statisticches Bundesamt). Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε πιθανόν με ρυθμό 0,5% το 2019 έναντι 1,5% το 2018 ενώ τα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ θα ανακοινωθούν από τη Στατιστική Υπηρεσία στις 15 Ιανουαρίου. Για το 2020, η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε κατά 402.000 ή 0,9% στα 45,3 εκατομμύρια.  «Αυτό σημαίνει ότι η αδιάκοπη αύξηση των επιπέδων απασχόλησης κατά τα τελευταία 14 έτη συνεχίζεται, αν και με χαμηλότερη δυναμική», ανέφερε η ανακοίνωση.
Το 2018, ο αριθμός των απασχολούμενων είχε αυξηθεί 1,2%. Η έκρηξη στην αγορά εργασίας βοηθά, επίσης, τους εργαζόμενους να έχουν καλύτερες θέσεις απασχόλησης με βελτιωμένη κοινωνική ασφάλιση και υψηλότερες αποδοχές. «Ο αριθμός των εργαζομένων που πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές αυξήθηκε ξανά, ενώ συνέχισε να μειώνεται ο συνολικός αριθμός των οριακά απασχολούμενων (όπως αυτών που αμείβονται με χαμηλά ποσά ή σε βραχυπρόθεσμη βάση».

Να σημειώσουμε πως το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου 2019 είναι 3%.